Diversiunile şi represiunile Jandarmeriei din seara de 10 august 2018 au şocat opinia publicã româna şi internaţionalã. Autoritãţile au vrut sã dea vina pe barbaria unor huligani, cu riscul sã fim catalogaţi drept criminali. Ghinion. Crimele comise în Piaţa Victoriei, gazarea oamenilor şi împuşcarea cu arme letale, sunt represiuni demne de un stat dictatorial, care nu ar fi putut fi fãcute de huligani, ultraşi sau persoane rebele. Sub protecţia anonimatului, am stat de vorbã cu un ultraş de la o echipã de fotbal bucureşteanã.

Cine sunt ultraşii?

Suntem susţinãtori ai echipelor de fotbal. Suntem oameni obişnuiţi, cu diverse preocupãri. Printre noi sunt oameni cu afaceri personale, avem avocati, doctori, scriitori printre noi, dar şi oameni simpli, ca în orice societate.

Cum se face convocarea la manifestaţii? Apeleazã autoritãţile la voi? Vã cheamã sã-i ajutaţi?

Noi suntem împãrţiţi pe grupuri, în funcţie de simpatii. Nu mã refer la opţiuni politice, ci la simpatii umane şi ţinem legãtura unul cu altul. Când ieşim la o manifestaţie, ieşim din spirit civic, sã ajutãm oamenii, pentru cã noi avem mai mult exerciţiu în bãtãi de stradã, în luptele cu jandarmii. Nu ne organizeazã nimeni, aşa cum spune Jandarmeria, şi nu ne-a chemat nimeni niciodatã. La mitingul din 10 august grupul nostru nu a participat. Cine s-a dus, s-a dus pe cont propriu.

De ce Jandarmeria spune despre voi cã sunteţi “bande de huligani”?

A dorit sã existe un bau-bau în societate, sã dea vina pe cineva. La toate mitingurile din oraş cei care creau probleme erau jamdarmi în civil, nu ultraşi. Noi ne-am lãmurit din 2012 cum lucreazã. Trebuie sã ştiţi cã noi nu batem oamenii care vin la proteste, ci jandarmii care fac abuzuri.

De ce nu aţi venit in Piaţa Victoriei pe 10 august?

Nu am avut convingerea cã e nevoie de noi. S-a dovedit cã Jandarmeria a creat diversiuni. Vedeţi cã acum nu se mai vorbeşte de motivele mitingului? Adicã despre nemulţumirea oamenilor faţã de Guvern şi Dragnea. Se vorbeşte numai despre cine a dat ordin de represiune. Dacã ar fi fost unul dintre noi care ar fi atacat jandarmii sau oamenii, ar fi fost arestat pe loc şi s-ar fi spus acest lucru public. Nici noi nu suntem mulţumiţi de Guvern. Şi noi muncim în ţara asta şi avem multe probleme.

Care este relaţia ultraşilor cu jandarmii?

Ne ştim foarte bine. Ne cunoaştem. Am mers la bere împreunã dupã meciuri. Ne-ar fi urmãrit dacã aflau cã venim. Ne urmãresc în asemenea situaţii. Acum nu a fost cazul. Eu m-am uitat la televizor cu familia în seara de 10 august. La fel şi prietenii din grupul meu.

Existã diferenţe între galeriile de fotbal? Mã refer la reacţiile ultraşilor când ajung la mitinguri?

Singura diferenţã este cã unii susţinem o echipã de fotbal sau alta. Nimic altceva. Unii recţioneazã într-un fel, alţii altfel. Nu suntem organizaţi aşa cum se spune. Şeful galeriei nu ne comandã sã ieşim pe stradã. Ieşim dacã vrem noi, în grupuri sau individual. Când se spune cã vin ultraşii unii pe un traseu, aţii pe alte strãzi, informaţiile sunt date de jandarmii care ne supravegheazã, nu cã ne organizãm în sensul ãsta.

Voi ce credeţi cã s-a întâmplat pe 10 august?

V-am spus. Treaba a fost regizatã dinainte. Aţi vãzut cum miniştrii au fugit din Bucureşti şi din ţarã unii dintre ei. Dar s-au încurcat în minciuni. Aşa zişii huligani din piaţã erau jandarmi în civil. Pe unii i-am recunoscut. Tocmai de aia nu s-au gãsit vinovaţi şi nu a fost nimeni arestat. Eu aş vrea sã se vorbeascã mai mult despre motivele mitingului, de proasta guvernare. Vãd cã şi-au atins scopul. Se vorbeşte numai de violenţe. În orice caz, noi, ultraşii nu am intrat în jocul Puterii. Nici acum, nici cu alte ocazii. Nici nu ieşim pe strãzi sã luãm lumea la bãtaie de dragul bãtaii, cã nu avem ce face acasã sau cã vrem sã ne batem cu orice preţ. Suntem oameni obişnuiţi cu preocupãri normale: muncim, avem familii.