Daniel Florea, primarul Sectorului 5, zis și “Primarul Zero”, are un bilanț jalnic. Cu toate astea, el a inventat conceptul “Centenar prin ȋnfrǎțire” și a cerut acordul Consiliului General sǎ plece la Paris pe banii cetǎțenilor. Delegația este aleasǎ pe spânceanǎ. Gestul este o sfidare fațǎ de oamenii care locuiesc ȋn Sectorul 5, condus de mulți ani de primari PSD.

Despre ȋnfrǎțirea Sectorului 5 cu Arondismentul 5 al Parisului s-a vorbit ceva, dar nimic concret. Nu am știut cǎ a ajuns solicitarea la Consiliul General. Nu știu cine pleacǎ. Presupun cǎ funcționarii primǎriei”, ne-a spus Cristina Coroblea, consilier local USR. Ea este singura care oferǎ informații despre ce se ȋntâmplǎ ȋn șectorul 5. Coroblea a constatat cǎ “bugetul este, în cea mai mare parte, o fantezie născută din prea mult lucru pe genunchi”. Ea spune cǎ veniturile estimate ale primǎriei, care provin din amenzi, penalitǎți și confiscǎri, sunt de 686 de milioane de lei, deși anul trecut s-au ȋncasat doar 12 milioane de lei. “Anul acesta, până în clipă de față, s-au strâns mai puțin de 8 milioane de lei. Anul trecut, fanteziile se concentrau pe capitolul Alte Venituri, aproape 300 de milioane estimați, din care s-au realizat 62 de mii de lei. Amintesc asta ca să înțelegem ce înseamnă "estimările" bugetare în Sectorul 5: niște povești înșirate pe hârtie. Doar la sfârșitul anului ne vom lămuri ce rămâne din aceste povești și cam ce s-a mai făcut în realitate, prin sector”, comenteazǎ Coroblea.

Din seria ”Pe ce se duc banii Sectorului 5”

Potrivit consilierului USR, ȋn primele 6 luni ale acestui an, un
milion de lei s-au dus pe voucherele de vacanță ale angajaților din Primǎria Sectorului 5. Pe modelul Gabrielei Firea, capitolul bugetar “Alte servicii în domeniile locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunale”include, in fapt, Economatul și Administrația Piețelor. “Cea mai mare parte din cele 60 de milioane de lei se duc la Economat: peste 58 de milioane de lei dați pentru capitalul său social. Spre comparație: având în vedere că reparațiile la Școala nr. 124 (cea care a ars și care trebuie, practic, reconstruită) au fost evaluate la 17 milioane de lei. Asta înseamnă că din ceea ce s-a dat pentru capitalul social al Economatului s-ar putea construi trei școli. Am luat în calcul și ce s-a supus la vot în ceea ce privește reabilitările școlilor (inclusiv consolidare, în unele cazuri) și reabilitarea termică a blocurilor. Chiar la un cost mediu (exagerat) de 7 milioane de lei pentru o școală, respectiv 3 milioane pentru un bloc, ar rezulta intervenții pentru 8 școli sau 20 de blocuri”, afirmǎ Cristina Coroblea.

Cheltuielile cu Asistența Socială reprezintǎ aproape o treime din cheltuielile totale, mai spune consilierul local.

Banii pentru“Cultură, Recreere și Religie”au fost deturnați.

“Din cei peste 88 de milioane de lei cheltuiți, cea mai mare parte (aproape 60 de milioane) a reprezentat-o participarea la capitalul social al S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A. (o companie înființată de Primăria Sectorului 5), care gestionează doar cele 5 mici parcuri din sector și locurile de joacă (nu și salubrizarea)”, dezvǎluie Coroblea. Ea se declarǎ ȋnsǎ mulțumitǎ cǎ la rectificarea de buget propusă în ședința din iulie, “capitolul Învățământ arată mai decent, cu un total de 184 de milioane de lei”.

Hai hui pe strǎzi neasfaltate

O vizitǎ a consilierului în vestitul cartier Ferentari aratǎ cǎ minciuna se perpetueazǎ ȋn administrația localǎ.

“Drumul Sâncraiu apare că fiind asfaltat - se poate vedea din primele 2 imagini că este un drum de pământ, la marginea unui câmp. Lipsesc utilitățile, iar iluminatul public oamenii nici nu-l mai cer. Ei ar fi fericiți dacă ar avea canalizare și asfalt. În plus, ne-au spus că vor începe, în curând, noi construcții.
Chiar lângă Drumul Sâncraiu este și Drumul Sanpaul. Acolo deja se construiesc noi case, care, teoretic, sunt pe acea stradă - practic, sunt în mijlocul câmpului. Mai aproape de o stradă asfaltată am găsit și un lăcăș de cult modest, dar cu o frumoasă grădinǎ și porțile larg deschise oamenilor care se mai refugiază acolo - și care au fost, împreună cu preotul paroh, foarte primitori și cu noi.
La Intrarea Țurcanei câteva familii nici nu mai visează la asfaltare. Este o stradă atât de mică, încât nu ar fi cine știe ce efort financiar să fie asigurate condiții decente acolo. Doar că nu-i pasă nimănui, relateazǎ Cristina Coroblea.

Vizita consilierului a continuat pe Strada Cǎruței, care, pânǎ de curând, o parte din ea aparținea de Primăria Jilava, altǎ parte de Primăria Sectorului 5. “Oamenii spun ȋnsǎ cǎ este în totalitate în administrarea Sectorului 5 - adică este, în continuare, lăsată de izbeliște, fără utilități și fără asfalt”. O altǎ stradǎ, alte nemulțumiri. “Oamenii de pe Intrarea Galbenelelor ne-au povestit cum, anul trecut, au fost aproape numai pe drumuri, în audiențe și depuneri de cereri, de la o instituție la alta. Și nu pentru cine știe ce solicitare fantezistă, ci pentru că își doresc condiții decente pe strada lor: utilități și asfaltare. Au primit promisiuni, cum mai primiseră și în alți ani. Se vede din fotografii ce s-a ales de promisiunile de până acum. Munca de documentare pe teren continuă, dar este doar primul pas - ne vom folosi de toate instrumentele de care dispunem ca să-i ajutăm pe acești oameni”, promite consilierul USR.

Bugetul de reparații

Cheltuielile Sectorului 5 pentru reparația străzilor din administrarea sa, mai exact cheltuielile Administrației Domeniului Public Sector 5 pe primele 6 luni ale anului, aratǎ o proastǎ administrare. “În total, ADP Sector 5 a cheltuit, până acum, 3.700.000 de lei. Din aceștia, 79% sunt cheltuielile de personal (salarii, asigurări de sănătate etc.). Apoi cheltuielile cu bunuri și servicii (furnituri de birou, materiale pentru curățenie, întreținere, uniforme și echipament). La reparații curente, nimic. Iar la cheltuielile de capital, avem valori doar la subdiviziunea Mașini, echipamente și mijloace de transport. Dar la investiții în străzi, din nou nimic”, afirmǎ consilierul local.