Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe premierul demis, Ludovic Orban, să formeze un nou guvern, după consultările avute la Cotroceni cu partidele politice. Această mișcare se înscrie în logica declanșării alegerilor anticipate, a explicat Klaus Iohannis.

"Soluția corectă în această situație, cu un guvern care dorește să miște lucrurile, cu un PSD care este foarte prezent în Parlament, întoarcerea la electorat este soluția corectă. Întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune", a precizat președintele.

Șeful statului a adăugat că a prezentat partidelor această opțiune, iar părerile au fost împărțite, fiind nevoie de discuții în interiorul formațiunilor pe această temă.

"Următorul pas este desemnarea unei persoane care să formeze un nou guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban cu formarea unui nou Guvern", a spus Iohannis.

Potrivit Constituției, premierul desemnat va cere în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Regulamentul ședințelor comune prevede că Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților stabilesc data şedinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.