Legendarul actor Kirk Douglas, tatăl lui Michael Douglas, a murit noaptea trecută, la vârsta de 103 ani.

„Cu o uriașă tristețe, eu și frații mei anunțăm că Kirk Douglas ne-a părăsit astăzi, la vârsta de 103 ani. Pentru lume, era o legendă, un actor din epoca de aur a filmelor, un umanist care era dedicat dreptății, iar cauzele în care a crezut au fost un standard către care noi toți am aspirat; dar pentru mine și pentru frații mei Joel și Peter el a fost simplu - tata, pentru Catherine - un socru minunat, pentru nepoții și strănepoții lui - un bunic iubitor, iar pentru soția lui, Anne, un soț minunat ”, a declarat Michael Douglas.

Kirk Douglas era unul dintre ultimii supraviețuitori ai epocii de aur de la Hollywood. A avut o carieră de mai bine de șase decenii, în care a jucat în peste 90 de filme.

Problemele sale cu sănătatea erau deja cunoscute. Ultima data când a fost văzut în public a fost în aprilie 2019.

În 1996 a suferit un atac cerebral, dar se recuperase destul de bine. A fost în marină în anii celui de-al Doilea Război Mondial, iar în 1991 a scăpat cu viață dintr-un accident de elicopter în care două persoane au murit. Kirk s-a ales atunci cu o traumă serioasă la coloană.

La începutul carierei sale, Kirk a apărut mai întâi în roluri minore în producții de pe Broadway, iar după război, s-a reîntors la teatru. Cele mai importante roluri ale sale le-a făcut însă pe marile ecrane, unde s-a făcut remarcat și prin înfățișarea sa, dar mai ales pentru statura sa atletică.

A ajuns faimos odată cu rolul Spartacus, din filmul cu același nume din 1960, după ce, deja în 1959 fusese nominalizat la Oscar, pentru cel mai bun actor în rolul principal, grație rolului Midge Kelly, boxerul din „Champion”. Ca actor, nu a fost niciodată recompensat cu un premiu Oscar. În schimb, a câştigat două statuete ca producător, pentru „The Bad and the Beautiful” în 1953 și „Lust for Life” în 1957, unde l-a întruchipat pe pictorul Vincent Van Gogh. În 1995, Academia americană de Film i-a acordat un Oscar onorific pentru întreaga carieră. A fost, fără îndoială, un titan în industria filmului și și-a fondat propria sa companie de producție.