734 de lei trebuie să plătească Jandarmeria Română pentru procesul lui Ioan Duia, un bucureștean surdomut. Acesta a fost amendat în 10 martie 2018 de jandarmi cu 2.000 de lei pentru că ar fi scandat lozinci anti-PSD la Congresul Extraordinar al partidului. Duia a câștigat definitiv procesul cu Jandarmeria, după ce Tribunalul București a respins recursul.

Judecătoria Sectorului 1 îi dăduse, în primă instană, câștig de cauză lui Ioan Duia.

Potrivit minutei Tribunalului București:

Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 21.05.2019, prin punerea soluiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei.

În ianuarie 2019, Direcia generală de Jandarmi a Municipiului București a făcut apel la sentina prin care Judecătoria Sectorului 1 i-a dat câștig de cauză lui Ioan Duia.

Judecătoria Sector 1 admisese în iunie 2018 plângerea lui Duia și anulase procesul-verbal de contravenie.

Aceeași instană l-a exonerat de plata amenzii de 2.000 de lei și a obligat Jandarmeria București să plătească cheltuieli de judecată de 734 de lei. Deși surdomut, Duia a fost amendat pentru participare și scandare de lozinci, după cum se arată în procesul verbal întocmit de Jandarmeria Română. Cazul a stârnit indignare în opinia publică.