O postare a primarului Sectorului 6, Gabriel Mutu, declanșează revolta bucureștenilor. Edilul se plânge de risipa de bani pe care trebuie să o facă din cauza lipsei de respect a cetățenilor. El vrea să mai cheltuie niște bani pe garduri, după ce a șocat prin licitația de aproape 85 de milioane de euro pentru repararea și reabilitarea străzilor.

La sfârșit de mandat, toți primarii din Capitală se întrec în investiții, de parcă le-ar fi fost frică de memoria scurtă a electoratului, care ar fi putut uita cât de gospodari sunt ei. Este și cazul edilului Gabriel Mutu de la Sectorul 6. El a postat o fotografie și un text plângăcios în care își exprimă neputința de a-i face pe oameni să-i respecte munca de edil. “Nepăsare și lipsă de respect față de munca noastră! Altfel nu pot cataloga distrugerea acestui spațiu, care, cu o zi în urmă a fost refăcut cu pământ vegetal și gazon. Chiar va trebui să îngrădit toate spațiile, pentru a ne bucura de un sector verde?”

Așadar, alți bani, alte comisioane, când polițiștii locali ar putea să aducă bani frumoși la bugetul primăriei dacă ar aplica amenzi. Se vede treaba că tocmai oamenii care ar trebui să mențină ordinea au scăpat lucrurile de sub control.

Soluțiile edililor

În orice țară civilizată, un roman poate să observe lipsa gardurilor, a îngrădirilor de orice fel și mai ales a bordurilor. În multe locuri, în capitalele europene totul este plat, nu există bordure care să delimiteze carosabilul de trotuare. Dar aici trebuie să vorbim de ghiorțanii bucureșteni cu mașini mari cât un tractor, care cred că li se cuvine totul. Ei nu respectă nici semnele de circulație, ce să mai vorbim de pietoni.

Toate acestea nu s-ar întâmpla dacă poliția locală și cea națională ar sta mai mult pe străzi și nu ar aștepta reclamații în birouri ca să acționeze.

“Aceasta este paradigma în care funcționeză primarii de sector și al Capitalei: incapabili să impună reguli, într-un oraș scăpat de sub control, din cauza unor poliții locale proaste/incompetente și pline de lipitori de afișe PSD, recurg la garduri și borduri supraetajate. Ca să nu se urce acei nesimțiți peste tot. Regulile sunt tot un fel de garduri (îngrădiri), dar sunt non-fizice. Regulile bine implementate și politicile de toleranță zero dau rezultate. Nesimțitul/nesimțita nu se învață minte cu garduri, dar să vezi ce se civilizează cu amenzi! Vă zic, eu la astfel de lucruri n-aș sta la discuție! Și nu m-aș văicări pe facebook ca Mutu! Dacă faceți așa ceva, eu vă amendez! Direct. Și v-o spun de pe acum”, a comentat consilierul general PNL Ciprian Ciucu postarea lui Gabriel Mutu.

Preocuparea lui Mutu

Luna aceasta, Primăria Sectorului 6 a lansat o licitație pe SICAP de 85 de milioane de euro pentru reparația drumurilor.

Licitaţia vizează achiziţia de servicii de ”proiectare şi execuţie a lucrărilor de reparaţii şi reabilitare ale străzilor, aleilor şi parcărilor pe raza Sectorului 6”, potrivit anunţului.

Contractul este împărţit în loturi, numărul maxim al acestora fiind 4. Numărul maxim de loturi care pot fi atribuite unui singur ofertant este de 4.

Ofertantul trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani (2016, 2017, 2018) de cel puţin: lot 1 – 30 milioane lei, lot 2 – 28,4 milioane lei, lot 3 – 30 milioane lei, lot 4 – 29,6 milioane lei.

Tipul procedurii este licitaţie deschisă, iar achiziţia implică încheierea unui acord-cadru. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5 august.