Deși în România nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus și autoritățile au anunțat populația că nu există motiv de alarmare, locuitorii Capitalei au golit în viteză rafturile mai multor magazine. Oamenii au cumpărat atât produse alimentare, cât și produse de curățenie și hrană pentru animale.

Potrivit informațiilor furnizate de G4Media.ro, luni și marți, vânzările în mai multe magazine ale marilor retaileri au crescut cu până la 40% față de o zi obișnuită, iar livrările pe aplicaţia Bringo au crescut cu 300 la sută, cele mai căutate produse fiind apă, făină, ulei, conserve, alimente congelate, paste, produse de curățenie și hârtie igienică, dar și mâncare pentru câini şi pisici.

Unii dintre clienţii magazinelor spuneau că nu îşi fac provizii din cauza informațiilor legate de coronavirus şi că nu se tem. Totuşi unii dintre ei au declarat că se pregătesc pentru o eventuală situaţie de criză.

Victor Costache, Ministrul Sănătăţii, a avut marţi o videoconferinţă de urgenţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din judeţe şi Bucureşti, legată de prevenirea infecţiei COVID-19.

„La această oră nu avem niciun caz cu infecţie cu noul coronavirus în România. Asta se datorează şi eforturilor dumneavoastră, a personalului din teritoriu care a implementat măsurile decise de către comitetul MS încă de acum o lună. Vă felicit pentru efortul depus şi vă solicit, în continuare, mobilizare generală, responsabilitate şi profesionalism pentru gestionarea situaţiei. Vă rog să informaţi populaţia la nivel local despre ce înseamnă acest nou tip de infecţie şi despre măsurile de igienă care este necesar să le urmeze. Fac un apel la calm”, a spus Victor Costache.

Ministrul Sănătăţii a discutat şi despre măsurile decise la Comitetul Naţional de Urgenţă: la sosirea pe teritoriul României, toţi călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localităţi din Italia, dar şi persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile .