Nominalizarea Danei Gîrbovan de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției s-a făcut în urma unor negocieri acasă la familia Iordache. Intermediarul a fost Lia Savonea, șefa CSM. Aceasta i-a promis lui Gîrbovan o reprimire urgentă în magistratură în cazul în care Klaus Iohannis va respinge nominalizarea. Pentru că Gârbovan, pentru a putea fi trimisă ca propunere a PSD către președinte, trebuie să demisioneze din magistratură.

Pe surse s-a aflat că Dana Gîrbovan a demisionat deja încă de vineri. Iar luni, secția de judecători a CSM ar urma să ia act de demisie. Doar după aceea Viorica Dăncilă va putea trimite solicitarea și dosarul către președinție.

Cine este Dana Gârbovan, nominalizată de infractorii din PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Gârbovan a fost dorită la Ministerul Justiției și de Dragnea. Deja asociația procurorilor o contestă și cere public respingerea propunerii. La fel partidele politice din opoziție. Numai site-rile rusești aplaudă nominalizarea Danei Gârbovan, reașizată în sedința de vineri a Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Dana Gîrbovan este de profesie judecător, este fost membru CSM și fondatoarea Uniunii Naționale a Judecătorilor - un ONG despre care ea nu a putut preciza niciodată câți membri are sau reprezintă.

Ce a făcut Dana Gîrbovan

Judecătoarea a fost, în ultimii 2 ani și jumătate, o susținătoare vocală a controversatelor modificări aduse legilor justiției, care au scos sute de mii de români în stradă. UNJR a fost singurul ONG acceptat în "comisia specială" din Parlament, condusă de Florin Iordache, unde s-au decis modificările.

Numele ei a mai fost vehiculat o dată pentru funcția de ministru al Justiției în urmă cu doi ani și jumătate, după demisia lui Florin Iordache și înainte de numirea lui Tudorel Toader în fruntea ministerului. Presa a scris atunci că Dana Gîrbovan a fost dorită chiar de Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Justiției.

Dana Gârbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 la Jibou, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai Cluj Napoca și la Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă.

În anul 2007, Dana Gârbovan a fondat "Uniunea Națională a Judecătorilor din România cu gândul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociație dinamică, activă, prezentă în spațiul public pe tot ceea ce înseamnă dezbateri privind sistemul judiciar, indicând probleme și oferind soluții."

Atât Uniunea Națională a Judecătorilor din România, care, potrivit Danei Gârbonav, "acționează ca un câine de pază al independenței justiției", cât și președinta UNJR, s-au remarcat adesea, în ultimii ani, printr-o serie de poziții controversate:

În februarie 2017, după ce Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar privind adoptarea și ulterior abrogarea controversatei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni în toată țara, Dana Gârbovan califica ancheta DNA drept "un derapaj" și cerea "o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj".

Pe 9 iulie 2019, în ziua publicării Raportului GRECO ce arăta că România a făcut progrese insuficiente în combaterea corupţiei și critica înființarea Secției speciale, Dana Gîrbovan afirma că: "Rapoartele GRECO pe Romania confirmă, încă o dată, că aceste evaluări sunt nu doar vădit subiective, ci conțin și erori grosiere. (...) Raportul de follow-up cuprinde o analiză părtinitoare și pe alocuri superficială ori eronată a problemelor ce fac obiectul sau, fapt compromite seriozitatea și profesionalismul unui asemenea raport ce se finalizează prin 'recomandari' adresate unui stat pe chestiuni ce șin de justiție".

La finalul lunii iulie 2019, Dana Gîrbovan afirma că "este tristă și foarte cinică folosirea cazului de la Caracal pentru ca diverși magistrati, jurnaliști sau formatori de opinie să își valideze tezele despre justiție și modificările aduse legilor justiției."

Dana Gîrbovan a criticat și organizarea referendumului pe justiție din 26 mai, despre care a declarat că îi amintește de "comunism": "Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetățean de a-și exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi și o conserva de pește sau o pungă de creveți expandați."

După ce a fost o susținătoare, anul trecut, a modificării legilor justiției în varianta în care au trecut de "Comisia Iordache" și de Parlament și a contribuit activ la elaborarea acestor modificări, Dana Gîrbovan a criticat, la începutul acestui an, Ordonanţa lui Tudorel Toader (OUG 7) care aducea noi modificări acestor legi, afirmând că "reprezintă un regres faţă de legile justiţiei votate în Parlament".

Declarații controversate la emisiunea “Marius Tucă Show”, în iunie 2019:

„Înaintea celui din 2009, au fost şi alte protocoale şi au fost protocoale încheiate nu doar de SRI, ci şi de celelalte servicii de informaţii”.

„Dacă protocoalele nu ascund nimic, scoateţi-le la iveală pentru că este nu numai dreptul meu, este dreptul fiecărui cetăţean să ştie exact ce s-a întâmplat acolo”.

„A fost decredibilizată lupta anticorupţie, că este suficient să ne uităm la numărul de achitări să ne dăm seama că a fost un fiasco”.

„Pentru ca libertatea individuală să existe şi să fie garantată este nevoie de judecători liberi, pentru că atunci când statul ţi-o încalcă, judecătorii sunt cei care ţi-o restabilesc şi-ţi redau drepturile”.

„Se modifică personalitatea unui individ care ştie că este interceptat şi ascultat. Libertatea individuală. Cum să renunţi la ea? Ştiţi de ce este grav să renunţi la a ta pentru că renunţând la libertatea ta nu vei apăra nici libertăţile celorlalţi”.

„S-au declasificat aceste protocoale, e un lucru bun, dar dacă s-au declasificat pentru a crea o supapă în speranţa că în acest mod se va stinge subiectul este nu doar un lucru nedemn, ci şi inutil pentru că am spus şi o repet nu ne vom opri la aceste protocoale”.

„Nu a fost un referendum pentru justiţie pentru că nu a vizat justiţia decât într-o măsură foarte mică”.

O altă declarație a acesteia este legată de Cazul Caracal: „este tristă și foarte cinică folosirea cazului de la Caracal pentru ca diverși magistrati, jurnaliști sau formatori de opinie să își valideze tezele despre justiție și modificările aduse legilor justiției.”

De asemeneam, a fost o susținătoare a modificărilor aduse legilor justiției.