Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a acordat un interviu agenției rusești de presă TASS, ȋn care a atacat deschis partidul. Este prima ieșire publică a fostului președinte al României, din ultimii 2 ani.

"Nu este niciun secret că relațiile mele cu partidul s-au răcit ȋn ultimii ani. Motivul se referă la valori, la principii". (...) "Cel mai rău lucru este că ȋn prezent Partidul Social-Democrat nu funcționează ideologic, ci doar ca instrument de putere", a declarat Ion Iliescu, subliniind că PSD a ajuns să adopte o ideologie orientată "spre centru".

"Cred că situația va ȋmpinge PSD să revină la ideologie, să consolideze democrația internă și să recâștige electoratul, pe baza actualelor structuri sociale. România, la fel ca alte țări din Europa de Est, nu ȋși poate permite să renunțe la politicile de stânga", a spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Fostul președinte a vorbit și despre politica externă a României și, bineȋnțeles, relația cu Rusia.

"Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viața ȋn umbra imperiului nu este convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute... Sper că politicienii români vor ȋnțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor ȋn țările vecine, inclusiv ȋn Moldova și Ucraina, unde, bineȋnțeles, are interese", a completat Iliescu.

Nikolai Morozov, jurnalistul care l-a intervievat, s-a lăudat că fostul președinte, ajuns la 89 de ani, nu mai are ieșiri publice, a cerut urna mobilă la ultimele alegeri și nu mai acordă interviuri, dar "pentru corespendentul TASS, Iliescu a făcut o excepție".