Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la finalul unui summit de urgență al UE, a cărui tema a fost răspândirea cazurilor de coronavirus în toate cele 27 de state UE.

În declarația sa, Iohannis a evaluat drept eficiente măsurile anti-coronavirus luate de Guvern și a făcut apel la responsabilitatea tuturor românilor, să evite deplasările care nu sunt necesare.

"Acum e momentul să fim buni cetățeni, de asta depinde sănătatea și viața noastră
Am demonstrat că putem câștiga orice luptă, cu o singură condiție: să fim uniți.”


Fac un apel la români, să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone aglomerate.

"Riscul unei pandemii rămâne ridicat, combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat la nivel național, european si global.

Europa este în stare de mobilizare. Protejarea cetățenilor europeni este prioritatea zero", a declarat președintele, la Cotroceni, după videoconferința cu liderii UE.

Iohannis a transmis un mesaj și românilor din Italia și a cerut autorităților să le ofere sprijin celor care solicită asistență.

"Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limitam îmbolnăvirile. Fac apel la responsabilitatea fiecăruia: Respectați cu strictețe măsurile luate de Guvern. Vreau să transmit și un mesaj de solidaritate pentru compatrioții noștri din Italia. Am cerut autorităților să fie mobilizate pentru a ajuta românii din Italia care solicită asistență".


Din lipsa de timp pentru a organiza întâlnirea, reuniunea liderilor UE a avut loc la distanță, prin videoconferință.