Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că anul școlar 2020 - 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii - roșu, galben și verde - în funcție de situația epidemiologică.

“Certitudinea pe care o avem în momentul acesta este că şcoala va începe pe data de 14 septembrie pentru elevii din învăţământul preuniversitar”, a fost anunțul făcut de Iohannis, după o ședință la care au participat premierul, mai mulți miniștri și șeful DSU.

Începerea școlii înseamnă că majoritatea elevilor vor fi prezenți fizic în clase. Sunt în dezbatere trei scenarii, iar deciziile finale vor fi luate de autoritățile locale. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.

Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat la Antena3 că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

"Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii", a afirmat Anisie.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu

Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Klaus Iohannis a dat asigurări că în prezent, doar 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu, iar în scenariul "galben", câteva sute.