În urma măsurilor luate de autoritățile din mai multe țări de a izola populația la domiciliu și a închide granițele, pe teritoriul UE a scăzut numărul infracțiunilor mărunte însă infracțiunile cibernetice au înregistrat o creștere. Infractorii cibernetici încearcă să exploateze teama accentuată produsă de pandemie dar și faptul că un număr mare de persoane lucrează de acasă.

O serie de atacuri cibernetice au vizat chiar infrastructură critică în aceste vremuri, precum sistemele informatice ale spitalelor.

„Organizațiile criminale se folosesc de frică, de teama oamenilor și de faptul că aceștia sunt în căutare de informații”, a spus Catherine de Bolle, director executiv la Europol.

În condițiile în care școlile sunt închise de-a lungul întregii Uniunii Europene, Europolul a observat și o creștere semnificativă a numărului de infracțiuni legate de pedofilie sau violență domestică. În Franța, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 30% în ultima săptămână.

„Avem cifre în creștere ale cazuri de copii abuzați online. Primim informații de la statele membre care arată că există o creștere a activităților online din partea pedofililor”, a mai precizat De Bolle.

O altă zonă infracțională care se află în expansiune este cea a falsurilor – printre schemele populare se numără teste false pentru detectarea coronavirusului, măști false sau produse farmaceutice false.