Consiliul Local Timișoara a decis aplicarea unui impozit mărit cu până la 500% pentru peste o sută de proprietari de clădiri istorice din orașul de pe Bega. Acestea vor fi supraimpozitate pentru că deținătorii au refuzat să răspundă apelurilor primăriei, de a le reabilita.

Inițial peste 200 de clădiri erau pe lista neagră, însă în cadrul ședinței de plen un număr mare de clădiri au fost scoase de pe lista de vot, deoarece în mai multe cazuri erau deja depuse actele pentru autorizare sau aveau deja autorizații, iar vreo două fuseseră deja şi reparate.

Peste o sută de proprietari de clădiri istorice vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru plata impozitului către primărie în anul care vine, sume care ar fi putut altfel fi folosite pentru reabilitarea respectivelor imobile.

Dacă va avea rezultatele scontate, inițiativa poate reprezenta o soluție și pentru Capitală, unde multe dintre clădirile de patrimoniu aflate în proprietate privată stau să cadă, fără ca primăria să găsească vreo soluție pentru a le salva.