După cum arată proiectul de buget al Primăriei Capitalei, bucureştenii au o singură soluţie: să se roage să reziste şi iarna viitoare. Mai ales că primăriţa alocă sume uriaşe bisericilor, iar pentru schimbarea conductelor de transport al agentului termic o sumă insignifiantă. Ȋn suferinţă este şi transportul public, asistenţa socială şi spitalele.

Primăria Capitalei are în 2019 un buget estimat de 6,7 miliarde lei (circa 1,4 miliarde euro). Potrivit documentului pus în dezbatere publică, pentru infrastructură și marile proiecte de investiţii s-au alocat circa 370 de milioane de euro. Principalele lucrări de infrastructură care primesc bani în 2019 sunt: lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, Pasajul Ciurel, Pasajul Nicolae Grigorescu și străpungerea în continuarea pasajului, parcarea park&ride de la capătul Șos. Pantelimon (care a fost declarată gata cȃnd lucrările nici nu ȋncepuseră). Subvenţiile pentru căldură și transport public reprezintă 340 milioane euro (1,6 miliarde lei). 128 de milioane de euro merg pentru asistenta sociala și 85 de milioane de euro pentru spitale.

Din bugetul pe anul 2019, circa 53 milioane de lei merg la biserici și circa 7 milioane lei pentru statui. Din această sumă, 10 milioane de lei merg la Catedrala Naţională, iar restul la alte 101 de biserici. Fiecare lăcaș de cult va primi sume cuprinse între 8.800 și 1 milion lei. Pentru statui, anul acesta Primăria Capitalei vrea să aloce circa 7 milioane lei, din care circa 2 milioane lei pentru statuia Regelui Ferdinand și circa 4 milioane lei pentru refacerea monumentului lui IC Brătianu.

Administraţia Monumentelor și Patrimoniului Turistic, va mai cheltui în 2019 circa 3 milioane lei pentru România Parc - Realizarea unui contur cultural al României - monumente și clădiri, efigii ale culturii românești, dar și 1,3 milioane lei pentru 10 piese de mobilier urban sustenabilcu copaci solari. Instituţia are un buget de circa 17 milioane lei.

Lucrări în lucru

Penetraţie Splaiul Independenţei Ciurel - Autostrada București - Pitești Nodul Virtuţii va fi finalizat până la sfârșitul anului 2019, potrivit municipalităţii. Buget alocat - 11 milioane euro.

Supralărgire Fabrică de Glucoză: au fost finalizate lucrările de demolări, au început lucrările la zidurile de sprijin și au fost începute lucrările de relocare a utilităţilor. Buget alocat 8,5 milioane euro.

Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizată în proporţie de 90%. Mai sunt de executat lucrări neprevăzute în contract: iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersecţii și separatoare de sensuri, după semnarea actului adiţional. Buget alocat aproximativ 3 milioane euro.

Modernizare Piaţă Eroii Revoluţiei și Pasaj Pietonal: după obţinerea autorizaţiei de construire, urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor. Buget alocat 1 milion euro.

Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai-Bd Aerogării. Finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5: Buget alocat 1 milion euro.

Demararea lucrărilor pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon: Buget alocat 8 milioane euro.

Lucrări noi

Penetraţie Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41: s-au finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropiere, după care se poate demara procedura de achiziţie pentru execuţia lucrărilor și a serviciilor de consultanţă, după aprobare bugetului. Buget alocat - 20 milioane de euro.

Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - intersecţia Vitan Bârzeşti Etapă a ÎI-a: s-a finalizat studiul de fezabilitate, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După finalizarea proiectului tehnic și obţinerea autorizaţiei de construire, se vor demara procedurile de achiziţie pentru execuţia lucrărilor. După aprobarea bugetului urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropriere. Buget alocat 2 milioane euro.

Pasaj Dna Ghica: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziţie pentru execuţia proiectului tehnic și a lucrărilor.

Nod Avionului - Închidere Inel Median: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziţie pentru execuţia proiectului tehnic și a lucrărilor.

Alte proiecte neterminate

- Modernizare Patinoar Flamaropol - bugetul alocat pentru continuarea lucrărilor este de 6 milioane de euro.

- Modernizare și reabilitare imobil Regina Elisabeta nr. 29-31 lucrările sunt în desfășurare, necesarul pe anul 2019 - 4,2 milioane euro;

- Restaurare și punere în valoare Palatul Voievodal Curtea Veche- 3 milioane euro;

- Plata pentru 177 apartamente pentru cadre medicale - 20 milioane euro;

- Finalizarea staţiei de epurare Glina etapă a II a - 60 milioane euro;

- Continuarea lucrărilor la cartierul Henri Coandă "Realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente Ansamblului de locuinţe "Henri Coandă" lot 1 și 2 " 10,6 milioane de euro;

- Lucrări de investiţii ale RADET, reabilitarea sistemului de termoficare a Municipiului București (șapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrală termică Amzei - aproximativ 21 milioane euro.

- Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în anii trecuţi, care include 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic.

- Iluminatul public din Municipiul București - 19 milioane de euro;

- Combaterea şobolanilor şi a ţânţarilor4,4 milioane de euro.

- Achiziţia a 300 de autobuze din contractul de 400 - 460 milioane lei;

Asistenţa socială

Pentru aceste servicii există un buget total de aproximativ 128 milioane euro. Din acest buget, aproximativ 96 milioane euro sunt destinaţi celor șase stimulente financiare destinate atât tinerilor, cât și categoriilor sociale vulnerabile, care însumează peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind destinate atât programelor în derulare, cât și proiectelor noi.
Până în prezent, (în anul 2017, 2018 și primele luni ale anului curent s-au acordat stimulente financiare în valoare de 109 milioane euro).

Alte stimulente pentru 2019:

- integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap (în cuantum de 500 lei/luna);

- copiii încadraţi în grad de handicap (în cuantum de 1.000 lei/luna)

- nou-născuţi (în cuantum de 2.500 lei net/nou-născut)

- familia monoparentală

- programul voucher Maternă (în cuantum de 2.000 lei - medicamente și investigații medicale)

- prevenirea abandonului școlar în municipiul București (în cuantum de 450 lei)