O grupare de hackeri a fost destructurată de procurorii DIICOT. Aceștia intenționau să atace sistemele informatice ale mai multor instituții publice și private, inclusiv spitale.

"La data de 15 mai 2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice și fals informatic.

Concomitent cu perchezițiile din România a fost efectuată și o percheziție pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare din acest stat.", se arată în comunicatul DIICOT

Conform procurilor, Gruparea avea două obiective: să obțină aplicaţii informatice destinate a fi folosite în atacuri informatice specifice de tip SQl Injection şi Defacement, iar apoi să acceseze neautorizat și să compromită sau sustragă date informatice stocate. Ținta atacurilor erau domenii web ce găzduiau site-urile mai multor instituţii publice (instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, guvernamentale) şi private (instituţii financiar-bancare, culturale, educaţie etc) din România şi Republica Moldova.

De asemenea, gruparea urmărea să dezvolte aplicaţii informatice maliţioase - malware, în scopul utilizării lor în atacuri informatice de tip rasomware - cryptolocker (criptarea datelor informatice şi blocarea implicită a funcţionării legitime a acestora) şi R.A.T. (Remote Acces Troian - controlul de la distanţă a computerului ţintă).

"Din informaţiile obţinute până în prezent a reieşit faptul că aceştia intenţionau să lanseze inclusiv atacuri informatice de tip "ransomware", în perioada imediat următoare, asupra unor instituţii de sănătate publică din România, în general spitale, folosind o inginerie socială prin trimiterea unei aplicaţii maliţioase executabile, din familiile "Locky" sau "BadRabbit" (virus informatic), mascate într-un e-mail şi sub forma unui fişier ce aparent ar veni din partea altor instituţii guvernamentale, referitor la ameninţarea COVID-19."

Direcția mai informează și că în acest caz suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.