Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, miercuri, lansarea unor programe de screening privind cancerul şi hepatita, din bani europeni, în valoare de 103 milioane de euro.

„Astăzi, este o zi în care 103 milioane de euro, bani din fonduri europene, sunt lansaţi pentru a fi folosiţi într-un program de screening. Beneficiari sunt peste un milion de persoane din diferite zone ale ţării. Astăzi lansăm programul de prevenţie privind trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon, cât şi pentru hepatitele B şi C. Acestea sunt programe de prevenţie”, a declarat Turcan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că aceste programe sunt doar o piesă dintr-un plan de amploare pentru lupta cu cancerul.

„Screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanţă. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020, un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul tuturor acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puţini pacienţi în stadiile 3 şi 4 şi să îi trecem spre stadiile 1 şi 2, în care prognosticul este mult mai bun, păstrând, evident, finanţarea, şi chiar crescând-o, pe programele de radio şi chimioterapie”, a menţionat Costache.

Programele lansate miercuri vor începe să funcţioneze în al doilea trimestru al anului viitor.