În 2020, salariul minim va ajunge în România la cel puțin 2230 lei, o creștere cu 7,2%. Asta înseamnă că toți salariații români care câștigă salarii la nivelul minim pe economie, vor avea venituri mărite cu 150 lei brut. Un număr de aproape 1,7 milioane de salariaţi, adică 30% din totalul celor aproximativ 5,6 milioane de angajaţi activi din România câştigă salariul minim pe economie, arată o estimare a Ziarului Financiar din luna septembrie anul curent, făcut pe baza informaţiilor furnizate de Inspecţia Muncii.
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat astăzi, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că decizia Guvernului privind creșterea salariului minim va fi luată numai ținând cont de realitățile economice.
“Am încercat să căutam o soluţie de creştere a salariului minim care să ţină într-o măsură cât mai mare de nişte date obiective din economie, adică, mai precis, încercăm ca această creştere a salariului minim să se facă pe baza unor indicatori economici pe baza unor date care sunt clare şi care, pe de o parte, să ţină cont de realităţile economice, pe de altă parte să atingă şi obiectivul de creştere a salariului minim pe economie”, a declarat Ludovic Orban.
Vicepremierul liberal Raluca Turcan a abordat subiectul într-o postare pe o rețea de socializare și a oferit informații suplimentare privind calculele Guvernului pentru această creștere.
„Principiile care stau la baza creșterii salariului minim sunt:
1. un mecanism de calcul clar și predictibil, pornindu-se de la anumiți indicatori economici. Varianta aflată în lucru prevede o creștere de minimum 7,2%, adică de la 2080 lei la 2230 lei;
2. capacitatea firmelor de a acoperi aceste costuri, fără a le afecta profitabilitatea;
3. impactul asupra bugetelor locale, care au fost deja împovărate de fosta guvernare.”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.