În 2020, salariul minim va ajunge în România la cel puțin 2230 lei, o creștere cu 7,2%. Asta înseamnă că toți salariații români care câștigă salarii la nivelul minim pe economie, vor avea venituri mărite cu 150 lei brut. Un număr de aproa­pe 1,7 mi­lioane de sa­lariaţi, adică 30% din totalul celor aproximativ 5,6 milioane de angajaţi activi din Ro­mânia câştigă salariul minim pe eco­nomie, arată o estimare a Ziarului Financiar din luna septembrie anul curent, fă­cut pe baza informaţiilor furnizate de Inspecţia Muncii.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat astăzi, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că decizia Guvernului privind creșterea salariului minim va fi luată numai ținând cont de realitățile economice.

“Am încercat să căutam o soluţie de creştere a salariului minim care să ţină într-o măsură cât mai mare de nişte date obiective din economie, adică, mai precis, încercăm ca această creştere a salariului minim să se facă pe baza unor indicatori economici pe baza unor date care sunt clare şi care, pe de o parte, să ţină cont de realităţile economice, pe de altă parte să atingă şi obiectivul de creştere a salariului minim pe economie”, a declarat Ludovic Orban.Vicepremierul liberal Raluca Turcan a abordat subiectul într-o postare pe o rețea de socializare și a oferit informații suplimentare privind calculele Guvernului pentru această creștere.

„Principiile care stau la baza creșterii salariului minim sunt:
1. un mecanism de calcul clar și predictibil, pornindu-se de la anumiți indicatori economici. Varianta aflată în lucru prevede o creștere de minimum 7,2%, adică de la 2080 lei la 2230 lei;
2. capacitatea firmelor de a acoperi aceste costuri, fără a le afecta profitabilitatea;
3. impactul asupra bugetelor locale, care au fost deja împovărate de fosta guvernare.”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.