Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban a trecut de votul Parlamentului. 261 de parlamentari au votat ca executivul susținut de PNL să plece acasă, cu mult peste numărul necesar de 233. În favoarea moțiunii a votat și un senator PNL.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a anunțat că va discuta cu Victor Ponta, președintele Pro România, în privință unei propuneri comune de premier.

După acest rezultat, Cabinetul Orban rămane la Palatul Victoria, dar va avea atribuții restânse, în calitate de executiv interimar, până la numirea unui nou premier și instalarea altui guvern.

Conform procedurii, Președintele Iohannis urmează să cheme partidele la Cotroceni pentru consultări, în vederea numirii unui nou premier.

Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSD, susținut de UDMR, după ce Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe legea care prevede alegerea primarilor în două tururi. Pentru ca Guvernul Orban să fie demis astăzi erau necesare cel puțin 233 de voturi în Parlament.