Guvernul Orban își propune să înceapă anul 2020 reparând greșelile guvernării PSD. Astfel, prin modificarea OUG 114, Executivul va elimina așa-zisa „taxă pe lăcomie”, proiect trecut de PSD în anul 2019, în ciuda avertizărilor economiștilor, Comisiei Europene, BNR și a protestelor băncilor.

Proiectul de lege al Guvernului prevede abrogarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a măsurilor în domeniul investițiilor publice și a celor fiscal-bugetare. De la începutul anului viitor este abrogată obligația pentru instituțiile bancare de a plătit taxa pe active financiare, în situația în care media trimestrială ROBOR depășește pragul de 2%.

Este abrogată şi prevederea care spune că media trimestrială ROBOR este stabilită „pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, calculate şi publicate de Banca Naţională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul”. Instituţiile bancare nu vor mai fi obligate să declare şi să plătească trimestrial taxa pe active, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe active.

La începutul anului, Comisia Europeană avertiza că taxa pe activele bancare ("taxa pe lăcomie)" va limita implementarea politicii monetare și creditarea și va crea presiuni la adresa stabilității financiare, afectând semnificativ solvabilitatea și profitabilitatea băncilor. Reprezentanții Comisiei mai afirmau că, după câțiva ani de eforturi de creștere a solidității sectorului bancar, stabilitatea acestuia se va confrunta cu riscuri crescute.