Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi a fost introdusă propunerea de desfiinţare a Institutului Revoluţiei, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican-Voiculescu.

Solicitarea a fost făcută de șeful Secretariatului General al Guvernului, Antonel Tănase.

„Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte, de Ion Iliescu”, a spus Antonel Tănase.

Reacția premierului Ludovic Orban a fost una scurtă, dar categorică: ”Aprob”.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit legii de înfiinţare, Institutul are ca obiect de activitate “analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre”.

Preşedintele Institutului este Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu este director general, iar Emilian Cutean, este secretar general.

Institutul Revoluției a fost o instituţie controversată, recent în centrul unui scandal, concertul pe care voia să-l organizeze pentru a marca 30 de ani de la Revoluție fiind anulat ca urmare a protestelor societății civile.