Un proiect de act normativ pentru decontarea, din fonduri europene, a 170.000 de pachete de igienă corporală destinate persoanelor aflate în carantină, căminelor pentru vârstnici şi caselor de copii va fi aprobat de Guvern.


"În proiectul de ordonanţă avem şi un număr de 170.000 de pachete de igienă corporală care le sunt destinate celor care se află în carantină, plus copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice din căminele de bătrâni, tot ca formă de protecţie socială şi de cheltuieli pe care le asigurăm în această perioadă pentru cei aflaţi în zona de risc social. Şi o ultimă componentă este, de asemenea, o măsură comună cu Ministerul Muncii, pe partea de şomaj tehnic, unde propunem, de asemenea, decontarea din fonduri europene a unei sume de 300 de milioane de euro", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

El a vorbit şi despre decontarea cheltuielilor salariale pentru 1.000 de asistenţi sociali implicaţi în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu, din fonduri europene, prin POCU - Programul Operaţional Capital Uman.

"Avem o altă măsură, care urmează, de asemenea, ar fi decontată din fonduri europene, partea de asistenţi sociali. (...) Avem o ţintă de 100.000 de persoane vârstnice, cu vârsta de peste 65 de ani, care să fie sprijiniţi în această perioadă prin servicii sociale la domiciliu. Am introdus şi asistenţii comunitari, pentru că dacă, spre exemplu, este nevoie de administrarea unui tratament medical sau au alte probleme de sănătate pentru cei care sunt în vârstă şi pe patul de suferinţă să putem să intervenim prin intermediul asistenţilor sociali şi să fim aproape, în această perioadă, de dumnealor", a mai explicat Boloş.

Executivul s-a întâlnit astăzi în ședință, la Palatul Victoria, pentru a aproba mai multe proiecte de acte normative în vederea combaterii efectelor epidemiei de coronavirus în România.