Guvernul a transmis Parlamentului documentul prin care își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Acesta include şi un alineat ce prevede că într-o localitate pot vota doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni. Măsura a fost introdusă pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

Potrivit proiectului propus de Executiv: ”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”.

Măsura este şi justificată în expunerea de motive a legii.

”În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de <<turism electoral>>”, se arată în document.

Conducerea Legislativului urmează să decidă, în ședință reunită, calendarul asumării răspunderii Cabinetului Orban pe acest proiect.

Documentul integral, publicat de HotNews, poate fi accesat aici.