Mii de demisii din secţiile de votare au fost înregistrate în ultimele zile. Partidele politice au fost puse în dificultate la desemnarea membrilor în secţii din cauza OUG 86/2018 care nu este clarã. Zvonul cã sumele stipulate în OUG sunt cele totale i-a fãcut pe mulţi sã abandoneze. Referendumul 2018 pare sã fie cel mai prost plãtit din istoria scrutinelor electorale.

OUG 86/2018 privind organizarea şi desfãşurarea referndumului prevede cã preşedinţii comisiilor din secţiile de vot vor încasa o sumă de 190 de lei pe zi brut , pentru o perioadă de cinci zile (950 de lei), circa 800 de lei net. Membrii secţiilor de votare, cei care sunt desemnaţi de partidele politice parlamentare, vor beneficia de o sumă brută de 95 de lei pe zi, înmulţită la trei zile de activitate (285 de lei), circa 250 de lei net. De obicei aceste sume sunt acordate pentru o singurã zi, nu pentru douã. Zvonul cã statul vrea sã-i ţepuiascã pe membrii comisiilor de votare a creat haos, multe persoane preferând sã se retragã decât sa-şi piardã vremea pentru sume derizorii. Unele prefecturi din ţarã au anunţat cã se vor acorda şi bonuri de 10 lei pe zi pentru asigurarea hranei, dar Prefectura Bucureşti nu a anunţat nimic în acest sens. În teleconferinţa ministrului de Interne Carmen Dan cu prefecţii s-a vorbit despre retragerile din comisiile de votare, dar nu şi despre motivele reale ale celor care au preferat sa nu mai participe.
Pe 6 şi 7 octombrie, românii sunt chemaţi la vot, să se pronunţe cu privire la modificarea Constituţiei propusă în sensul definirii familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, referendum puternic susţinut de o bună parte a comunităţii şi mai multe asociaţii, inclusiv Biserica Ortodoxă Română, dar în egală măsură şi contestat, de oameni care fie nu îi văd utilitatea, fie îl consideră o intruziune în viaţa personală. În acelaşi context, există şi o campanie puternică de boicotare a referendumului, pe tema "iubirea nu se votează".