Guvernul Orban a renunțat la reducerea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare la 500 de lei, de la 15% din salariul de bază. De asemenea, premierul a anunțat că va accepta excepții de la interzicerea cumulării pensiei cu salariul.
„Inițial opțiunea noastră a fost de a merge pe un cuantum fix pentru că expunerea la condițiile vătămătoare ale angajaților este egală indiferent de salariul pe care îl încasează angajatul. Așa ni s-a părut corect. Aici, datorită faptului că această lege se adoptă în angajarea răspunderii, afectează bugetul de stat și legea plafoanelor și acest spor a făcut parte din contracte colective de muncă, am acceptat amendamentul de a acorda acel spor în forma în care a fost acordat și în 2019: 15% din salariul brut, evident cuantumul va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat în luna decembrie 2019”, a declarat Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.
Orban a anunțat și introducerea interdicției de a cumula salariul la stat cu pensia, cu excepția profesorilor din mediul preuniversitar și a însoțitorilor persoanelor cu handicap, dar și a unor angajați din companii precum CFR Marfă. De asemenea, vor putea să cumuleze pensia cu salariul angajații de la Școala Superioară de Aviație Civilă și cei de la Academia Română, unde foarte mulți salariați sunt pensionari, potrivit premierului.