Plenul Camerei Deputaților a luat act, miercuri, de desființarea grupului ALDE din Camera Deputaților. 5 deputați din grupul ALDE și-au dat demisia, iar partidul condus de Tăriceanu a rămas cu 9 deputați aleși pe listele ALDE în 2016. Dacă Pro România și cei rămași în ALDE hotărăsc reînființarea grupului este nevoie de minim 10 membri aleși în 2016 pe listele ALDE. Problema este ca cei plecați din ALDE la Pro România să-și dorească asta.

Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă, Mihai Niță, Ștefan Băișanu și Marian Cucșa sunt demisionarii din ALDE. Camera Deputaților a luat act de desființarea grupului ALDE pentru că nu mai are numărul minim necesar de 10 deputați aleși pe lista partidului pentru a avea grup. Demisionarii nu au luat cuvântul și nu au anunțat cum vor proceda în continuare, astfel că, momentan, rămân neafiliați. Cei 5 deputați sunt contestatari ai lui Tăriceanu și Chițoiu în ALDE, iar desființarea grupului din Cameră vine după ce s-a desființat și grupul din Senat. Dacă oricare dintre deputații Pro România proveniți din ALDE va adera oficial la partidul condus de Tăriceanu sau se va afilia celor 9 deputați rămași, grupul ALDE se poate reface.

La Senat, Teodor Meleșcanu încearcă să rupă grupul ALDE și să facă un alt grup ieșit din influența lui Tăriceanu. Și la Camera Deputaților demisionarii vor încerca să atragă alți colegi să formeze un nou grup.

Beneficiare ale reconstituirii grupului ALDE sunt ambele partide din alianța ALDE-PRO România, în condițiile în care cele două partide vor candida într-o alianță și la locale și parlamentare. În felul acesta se garantează reprezentarea alianței în birourile tuturor secțiilor de votare din țară.