Preocupată de majoritatea politică din Consiliul General, primarul Gabriela Firea va avea alte necazuri. Ea se va confrunta astăzi cu o grevă spontană a angajaților de la Cimitire, potrivit unor surse din Primăria Capitalei. Nemulțumirile se pot extinde și la alte servicii din subordinea primăriței.

Nemulțumirea oamenilor este legată de primăria paralelă a lui Firea, care a delegate serviciile de la administrațiile primăriei către companiile municipale. Administrația Străzilor sau ALPAB sunt doar câteva exemple. Oamenii sunt furioși după ce Consiliul General a reconfirmat înființarea companiilor municipal, deși existau hotărâri definitive ale instanțelor. Angajații acuză că hotărârile de delegare a „gestiunii serviciului public de administrare a cimitirelor și crematoriilor umane din componența serviciilor de administrare a domeniului public și privat de interes local din Municipiul București către Compania Municipală Cimitire București S.A.”, care va fi votat marți, 27 august, în ședința CGMB, va duce la pierderea a 1500 de locuri de muncă.

Angajații au cerut și instanței suspendarea hotărârilor CGMB pe motivul încălcării efectelor hotărârilor judecătorești definitive – „atât efectele Deciziei civile nr. 6504/22.11.2018 a Curții de Apel București, cât și a Hotărârii pronunțate în dosarul nr. 38304/3/2018, rămasă defintivă”.

Ei mai acuză că posturile de la companiile municipale sunt ocupate în totalitate de lipitori de afișe și rude ale primarului general și aparatului de lucru al acestuia.

Cresc tarifele de înmormântare

În expiunerea de motive, se arată necesitatea asigurării continuitătii și furnizării la un nivel ridicat de calitate a serviciului public gestionat de Compania Municipală Cimitire București SA în vederea satisfacerii unor nevoi de interes public. Angajații acuză că, încă de la o primă lectură a regulamentului serviciului public de administrare a cimitirelor se poate observa „că acesta incalcă toată legislația în domeniu, iar cetătenii pot rămâne foarte ușor fără locuri de veci”.

Sursele afirmă că prețurile la care se vor realiza aceste servicii sunt de 4-5 ori mai mari decât cele actuale. „Îți pui întrebarea: cetăteanul care nu dispune de banii necesarii înhumării persoanelor decedate, ce va face cu morții? În condițiile în care acest serviciu ar trebui să fie un serviciu public”, spun protestatarii.