Sorin Dumitraşcu, preşedinte al Federaiei Sindicatelor din Administraia Naională a Penitenciarelor a transmis un editorial în care îi dă “sfaturi utile pentru carantină şi pentru cei câṭiva ani de după” lui Liviu Dragnea.

Iartă mașina aia mioritică în care te-au adus la noua ta casă, dar alta n-am avut. Bugetul mic, sistemul penitenciar subfinantat și subminat. Știi matale! Doar te-ai luptat mai bine de 2 ani să ne dărâmi cu tot cu justiie și pușcării!
Dacă reușea Tudorel să libereze toi detinuii, acum făceai pușcărie singur. Toată Rahova era, practic, a ta. N-ai reusit, și-a fost doar o întamplare că sluga s-a dovedit nevredincă. Greu eșec! Era, întelegem, o măsură în programul de guvernare de rezervă.

Am auzit ca te-au și înjurat niște cetăeni la venirea 'acasă'. Nici măcar ultimul miting nu i-a reușit, mustăcilă! Ce soartă! Ce durere! Probabil că tot auzi așa vorbe de când nu prea-i mai ies băile de muime. Și, e păcat de fata aia frumoasă să treacă prin toată hărmălaia asta. Și, singură, acum.

La partid, vedem la televizor, e minunat. Unii zic că-i bine c-ai plecat, alii că era bine să nici nu fi fost. Mai rău e că ieri, la primirea în penitenciar, la partea de control al cavităilor n-au fost în tură pianiști. Dar, de bună seamă, încă mai simi asta.
Camera o găsești așa cum ai lăsat-o când ai redus de vreo 3 ori banii de investiii pentru penitenciare în timp ce plângeai și te smiorcăiai la televizor de mila miilor de infractori condamnai pe nedrept pentru crime, tâlhării, violuri, hoii și alte blestemăii. O să-i cunoști mai bine și-o să plângei împreună.
Ai grijă, insă, nu mai invita pe nimeni la baie, Liviu! În pușcărie, nu e ca la Parlament, iar ziariștii nu i-ar face nimic din ce s-ar putea gândi noii tăi colegi. Sper! Mai ales că, apropo, în pofida recursului compensatoriu care-a eliberat mii de infractori, au mai rămas vreo 2.500 de violatori în pușcării.
Poate te miră că-i cam îngust, ori că-i olecuă de mucegai sau că-s prea muli colegi în cameră. Preocupat fiind cu amnistii și graieri, deși aveai pe mână banii ării, ai uitat să repari pușcăriile și să le aduci aprope de nivelul vilelor pe care le vedem uneori filmate discret din dronă. Nu credeai că i se întâmplă și ie justiie.
Altfel, prima zi e cu emoii. O să fie mai bine! Probabil c-o să descoperi și matale că ești de fapt un scriitor, un cercetător și-un educator. Calea e batută, și n-ar mai mira pe nimeni dacă, după ce-ai umflat kilometrii de autostradă ori producia la hectar, o să devii brusc un pușcăriaş model.
Între timp, noi cu ale noastre. O să încercăm să ne vedem de viaă și-o să trăim în lumea asta pe care tu ai incercat să ne-o furi ca să scapi de pușcărie, după ce, printre altele neștiute, ai furat de la copii și asistai social ori din fondurile europene ca să dai la partid ori să-i umfli conturile.
Așa că, încă o dată, bine ai venit, Liviu!