Desfãşurãri masive de forţe, minciuni, panicã şi multã tãcere din partea Poliţiei Române şi a jandarmilor. În faţa unui bloc din Sectorul 2, bucureştenii au fost surprinşi sã vadã câteva maşini de poliţie, care încercuiserã o porţiune din faţa imobilului în care locuiau. Unii stãteau aplecaţi peste ferestre sã vadã ce se întâmplã, alţii cereau informaţii de la “oamenii legii”, care s-au dovedit mai speriaţi de Carmen Dan decât un posibil pericol la care erau expuse sute de persoane.

Vineri, 31 august, pe la orele amiezii, 10-15 poliţişti au apãrut în faţa blocului D 17 din şoseaua Mihai Bravu nr. 90-96 din Sectorul 2 al Capitalei. Ei au încercuit o porţiune din faţa imobilului, blocând douã intrãri în blocul în care locuiesc câteva sute de persoane. Panica s-a instalat imediat. Poliţia refuza sã spunã ce se întâmplase “Circulaţi, circulaţi”, spuneau “oamenii legii”. Dupã mai multe insistenţe, au început sã mintã, spunând cã este doar “un exerciţiu”. Doar prezenţa unui individ ciudat a mai lãsat sã se afle câte ceva, ceea ce a sporit revolta locatarilor. În centrul atenţiei Poliţiei era un autoturism cu numãr de Braşov ticsit cu bagaje, care staţiona în faţa blocului de circa douã sãptãmâni.

Varianta unui om bolnav

Proprietarul maşinii cu numãr de Braşov solicitase la numãrul de urgenţã 112 sprijinul Poliţiei dupã ce constatase, nu se ştie cum, cã toba era înfundatã şi a bãnuit cã ar fi fost pus un dispozitiv exploziv. Din relatãrile omului a reieşit cã nu are permis de conducere pe teritoriul Romãniei. El îşi parcase totuşi maşina în faţa imobilului menţionat în virtutea faptului cã locuise cândva în acel bloc. Rezidenţii au observat cã din când în când o femeie şi un bãiat minor scotoceau prin automobilul din care ieşeau mirosuri grele şi greţoase. “Poate venea de la dumneavoastrã mirosul”, rãspundea obraznic individul. În timp ce poliţia verifica existenţa unui dispozitiv exploziv, proprietarul maşinii se prefãcea cã vorbeşte la telefon cu persoane influente declarând cã nu poate vorbi cu şeful Poliţiei şi al Jandarmeriei, pentru cã nu i se rãspunde la telefon.

Poliţişti asaltaţi de oameni nemulţumiţi

În tot acest timp, un poliţist îmbrãcat în combinezonul de protecţie verificase toba şi maşina cu aparatul de detectare a explozibililor. A fost adus şi un câine dresat în acest sens, care a mirosit toate sacoşele şi bagajele scoase din maşinã. Evident cã nu s-a gãsit nimic, doar mintea bolnavã a unui om plictisit. Mai mulţi oameni din zonã au venit la poliţişti sã-şi spunã nemulţumirile. Ei cereau protecţie faţã de ceea ce se întâmplã în faţa imobilelor în care locuiesc. “Am reclamat de mai multe ori la Secţia 8, nu mi s-a rãspuns”, spunea o doamnã care se plângea cã-i este fricã sã vinã acasã dupã orele 23:00, din cauza unor tineri care fac scandal în fiecare searã pe terenul din faţa blocurilor. “Locurile de joacã se transformã noaptea în locuri unde îşi fac meseria prostituatele mutate din Mãtãsari de Onţanu. Dimineaţa, pe terenul de joacã se pot vedea fecale, copiii care umflã prezervativele pe care le gãsesc în turnuleţe şi culeg seringi. Unde este Poliţia ocalã?! Ia doar câştigurile prostituatelor şi pleacã?”, spunea o mãmicã. “Peste tot sunt pancarte prin care se spune cã zona este monitorizatã video. Poliţia nu face nimic, nu prinde pe nimeni”, spunea altcineva.

Inerţia poliţiştilor

Nici dupã cinci ore Poliţia Capitalei nu a emis niciun comunicat faţã de incidentul din ziua de vineri. Numele reclamagiului “ţine de datele personale ale persoanei”, spuneau poliţiştii, aşa cã oamenii nu puteau verifica dacã este un urmãrit sau nu. “Poliţia Judiciarã poate ridica maşina din locul parcat doar în urma unei sesizãri”, a binevoit sã spunã un poliţist dupã ce a vãzut tãcerea ostilã şi penibilã a colegilor sãi. Dacã va fi sau nu amendat pentru solicitare falsã la 112, nu se poate şti, pentru cã nici Poliţia nu ştie. Aşadar, se verificã încã o datã cã trebuie sã se întâmple o tragedie ca Poliţia sã facã ceva, chiar dacã tace de frica ministrului Carmen Dan.