Primăria Capitalei vrea să transforme Pădurea Băneasa din zona de Nord a oraşului, în parc. Unii activişti de mediu susțin că spaţiul verde va fi grav afectat şi că în spatele proiectului sunt interese puternice pentru dezvoltarea imobiliară a zonei. În replică, Primăria Capitalei spune că nu va face defrişări în Parcul Pădurea Băneasa, ci doar va amenaja terenul conform încadrării sale iniţiale din anul 1930, ca parc.

Potrivit proiectului pus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu care are loc azi, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere Guvernului ca o parte din Pădurea Băneasa să fie trecută din domeniul public al statului, administrată în prezent de Romsilva, în domeniul public al Primăriei Capitalei. Demersul este făcut „în scopul reamenajării ca parc”. Suprafaţa vizată se află între Academia de Poliţie şi Grădina Zoologică şi măsoară peste 570.000 mp (57 hectare).

„Unii dezvoltatori imobiliari, ca Tanți Dumitrescu, au parcele chiar la drumul forestier. O parte din pădure este lotizată în parcele de 1.100 mp. Ce le lipsește pentru construirea de vile și blocuri? Drumul! Și utilitățile apă, canal, energie electică, gaze. În acea zonă are și Primarul General 3 loturi, un total de 3.000 mp. Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa. Sunt multe interese la mijloc, dar punerea în practică a proiectului ar însemna un dezastru pentru calitatea mediului in București și împrejurimi”, spune Daniel Trifu, vicepreşedintele ONG-ului Eco-Civica, într-un comunicat remis G4Media.ro.

În replică, Primăria București arată într-un comunicat că ”prin preluarea acestor terenuri, Primăria Municipiului București dorește să redea bucureștenilor o zonă importantă de recreere, de promenadă pietonală și de practicare a activităților sportive. Pentru toate acestea se vor obține toate avizele de specialitate și se vor respecta condițiile impuse de avizatori, cu afectatarea minimă a vegetației forestiere”.

Activiştii de mediu susţin că în spatele demersului ar exista mai multe grupuri de interese care urmăresc ca pe viitor să poată construi în zona împădurită. Primul pas pe care aceştia l-ar urmări este dotarea zonei cu utilităţi precum: apă, canal, curent.

Al doilea pas urmărit constă în faptul că, odată ce pădurea trece în administrarea Primăriei Generale, drumul forestier pe care potrivit legii nu se poate circula, ar putea fi transformat în drum public, potrivit Eco Civica. În prezent, pe drumul forestier se circulă din cauza presiunilor venite din partea celor peste 5.000 de locuitori ai cartierului Greenfield şi nu în ultimul rând, din partea dezvoltatorului. Asta pentru că drumul taie Pădurea Băneasa în două şi reprezintă cea mai scurtă cale de acces spre oraş. Activiştii de mediu spun că transformarea drumului forestier în drum public este necesară pentru cei care au retrocedate parcele în suprafață de 800 ha din cele 1.250 ale Pădurii Băneasa.

Primăria București respinge însă acuzațiile și spune în comunicatul citat că ”după preluarea de către Primăria Capitalei, pădurea Băneasa se va supune în continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, încheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic precum și respectarea regimului silvic.

În raportul de specialitate al proiectului, Primăria Generală spune că reamenajarea Pădurii Băneasa ca parc este necesară deoarece asigură zonei „un microclimat cu o temperatură medie mai scăzută cu câteva grade faţă de alte zone din Bucureşti şi reprezintă pentru cetăţenii Municipiului Bucureşti o zonă împortantă de recreere şi de promenade pietonale”. Acestea sunt singurele „detalii” făcute publice până acum.

Iată postarea Fundației Eco-Civica

”Atac furibund asupra Pădurii Băneasa!

Primarul General vrea cu orice preț să distrugă zeci de hectare din partea de pădure aflată pe raza administrativă a Municipiului pentru a face un parc!!!

Vă amintiți că și fostul primar Oprescu a-ncercat lucrul ăsta dar i-au sărit in cap presa și ong-urile.

Proiectul avea un procent de ocupare a terenului, POT, de aprox 60%, adică ar dispărea 60% din pădure in favoarea restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, drumurilor.

Acum proiectul este readus pe tapet.
Primarul General propune Consiliului General adoptarea unei Hotărâri prin care să solicite Guvernului o HG care să permită transformarea pădurii in pădure-parc.

În realitate se urmăresc mult mai multe interese.
Există mai multe grupări care au pus gând rău pădurii dar au fost stopate de ong-uri.

Trupul de pădure, ce se dorește a fi parc, va necesita dotarea cu toate utilitățile: apă, canal, drumuri etc.

În prezent trupul de pădure aflat pe raza administrativă a Mun. București este despărțit de trupul de pe raza administrativă a Voluntariului de drumul forestier FE 008, cel care trece pe la Grădina Zoologică.

Conform sentințelor instanțelor, acel drum a rămas forestier, închis circulației publice.
Drumul deservește ansamblul Greenfield și se circulă ilegal pe el.

Așadar pădurea-parc, cu certitudine, va transforma drumul forestier în drum public, drumul aflându-se pe raza administrativă a MB.

Iată cum un alt grup de interese va fi ,,servit “ de proiectul Primarului General.

Nu in ultimul rând, acel drum este necesar ca aurul pt cei cărora le-au fost retrocedate parcele in suprafață de 800 ha, din cele 1250 ale Pădurii Băneasa.

Unii speculatori imobiliari au parcele chiar la drumul forestier.
O parte din pădure este împărțită in parcele de 1100 mp.
Ce le lipsește pt construirea de vile și blocuri?

DRUMUL! Și utilitățile: apă, canal, energie electică, gaze.

In acea zonă are și Primarul General 3 loturi, un total de 3000 mp, trecute in declarația de avere.
Gurile rele spun că și Primarul Voluntariului ar deține, prin interpuși, mai multe hectare de pădure.

Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa.

Sunt multe interese la mijloc dar punerea in practică a proiectului ar însemna un dezastru pt calitatea mediului in București și împrejurimi.

Stimați cetățeni, ajutorul d-tră, prin luarea de atitudine, ar fi de mare ajutor!”.