Noile înregistrari apărute în spațiul public îl înfundă pe Raed Arafat. Împreună cu Sorina Pintea, ei s-au încurcat în minciuni. „Mi-au reproșat și Bănicioiu, și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț!”, afirma ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o înregistrare difuzată, duminica, în legătură cu procesul Colectiv. După apariția înregistrării, nici Pintea, nici Raed Arafat nu recunosc nimic.

Înregistrarea a fost realizată în timpul unei întâlniri între Pintea și reprezentanții victimelor de la Colectiv. Neștiind că există înregistrarea, Pintea neagă că a spus așa ceva.

Pe 4 octombrie 2019, în sediul Ministerului Sănătății, câțiva reprezentanți ai victimelor de la clubul Colectiv au discutat cu Sorina Pintea despre problemele pe care le întâmpină răniții și despre întârzierea cu care înaintează noua anchetă a Parchetului, „pentru că nici acum nu au ajuns la procurori documentele în care se vede că nu s-au consemnat evenimentele din timpul zborurilor”.

E vorba despre problemele avute la transportul victimelor la spitalele din străinătate, la lipsa evidențierii infecțiilor nosocomiale și la alte lucruri despre care victimele spun că lipsesc din acte. Sorina Pintea le-a replicat: ”Vă rog eu frumos să nu-mi mai spuneți de documente că și așa mi-a reproșat și Bănicioiu și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț!”

În acel moment, stupefiată, Monica Althamer din grupul Colectiv, spune: ”E negociabil? (n.r. Să fie date documentele) Că noi știam că nu, dacă le cere instanța”. Ministrul Pintea zice: ”Nu e vorba de negociabil” corect era să știm și noi” (n.r. se referă la ce i-ar fi reproșat Bănicioiu și Arafat, că n-au știut)”. Cei din grupul Colectiv înregistrau discuția ca să o ofere și colegilor lor care nu au fost prezenți.

Când au auzit fraza cu Bănicioiu și Arafat, au considerat-o de interes public și au depus înregistrarea la Parchet. La conversația din Ministerul Sănătății se afla, printre alții, și Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului, și fratele Elsei Albu, unul dintre oamenii care au murit după incendiu.

”Noi credem că această înregistrare, alături de ceea ce s-a întâmplat cu filmul ascuns, arată că suntem în fața unor oameni, ne referim întâi de toate la Raed Arafat, care pot să ascundă informații importate din anchetă”, a spus Mihai Grecea, unul dintre cei absenți de la întâlnire, căruia Adrian Albu i-a trimis imediat înregistrarea.

Sorina Pintea a negat că ar fi fost contactată de Bănicioiu sau de Arafat. „Nu am spus așa ceva. Nici Nicolae Bănicioiu, nici Raed Arafat nu au venit la mine. În general, reproșurile trec pe lângă mine. Nu am discutat așa ceva cu grupul Colectiv, dar am discutat despre problema transferurilor în străinătate ale marilor arși. Este adevărat ca procurorii au solicitat documente legate de victimele de la Colectiv, însă nici nu am văzut ce s-a trimis deoarece a fost treaba Juridicului și a Secretariatul General”, a declarat Sorina Pintea. Nici Raed Arafat nu recunoaște nimic.

Medicul Dan Grigorescu îl calcă-n picioare pe Arafat


​​Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, "nici n-a catadicsit să calce prin Sectorul de arși grav din prima Unitate Funcțională de Arși înființată în țară (la Brașov) după Colectiv", afirmă medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov. Dan Grigorescu a reușit să amenajeze, la Brașov, prima Unitate Funcțională de Arși din țară, cu două paturi pentru mari arși, cumpărate dintr-o sponsorizare oferită medicului. Dan Grigorescu subliniază că "s-au întâmplat suficient de multe grozăvii intim legate de sistemul pe care EL, SUPREMUL, l-a clocit la DSU, încât fiecare dintre ele, separat, sau toate adunate la un loc, să determine dislocarea acestui personaj nu numai din funcția de comandă, cât, mai ales, din cea de "strateg eșuat" al managementului situațiilor de urgență".

"Știți voi, români, că, în afară de Ministrul Sănătății Sorina Pintea, nimeni de la DSU nu a binevoit, din februarie și până acum (adică de 9 luni!), să vină să se convingă nemijlocit cum arată Unitatea Funcțională de Arși de la Brașov? Și să se intereseze dacă ar trebui sprijinită suplimentar și din resursele lor? Cum s-o facă dacă erau ocupați cu "îngroparea" virtuală a probelor care le incriminau nepriceperea? Cum?", se întreabă retoric medicul Dan Grigorescu.

De remarcat că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a coordonat intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, nu a vizitat nici unitățile pentru mari arși de la Timișoara și Iași, care au câte 5 paturi și au fost inaugurate recent. La inaugurarea acestora a fost prezentă doar Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Dan Grigorescu, șeful Secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, este unul dintre primii medici care vorbesc deschis, în aceste zile, despre necesitatea "dislocării" lui Raed Arafat de la conducerea sistemului pentru situații de urgență din România.