Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea anunță pe contul de Facebook că a fost diagnosticată cu o boală gravă autoimună. Din noiembrie 2019, aceasta se află sub tratament cu imunoglobuline și cortizon.

Imediat după ce a venit la Ministerul Sănătății, Pintea a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene din cauza lipsei imunoglobulinelor.

Acestea sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană și datorită lor sute de români trăiesc. La nivel mondial sunt doar câţiva producători. de imunoglobulină.

„În ultima parte a mandatului am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019 am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care și cel cu imunoglobuline”, a scris Sorina Pintea.

Fostul ministru a precizat că a ales să se trateze într-un spital de stat din România.

„În momentul de față boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicații pentru dispariția din spațiul public”, a mai scris ea pe Facebook.

Într-un răspuns dat pe Facebook, Sorina Pintea a menționat că este vorba despre dermatomiozită.

Sorina Pintea a adăugat că dacă nu ar fi existat în România imunoglobuline, ar fi trebuit să facă doze mai mari de cortizon, care ar fi afectat-o pentru tot restul vieţii, efectele cortizonului fiind dramatice.