Fostul șef al serviciului secret al MAI a fost reținut de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de droguri de mare risc.

Alături de Gelu Oltean, au mai fost arestați pentru 30 de zile și concubina acestuia, Vanessa Amal Youness şi britanicul Thomas Lishman. Procurorii DIICOT îi acuză pe aceștia că organizau, într-o casă din județul Dâmbovița, reuniuni de consum de Ayahuasca, drog de mare risc ce conține DMT (dimetyltriptamina).

Drogul dimetiltriptamină este considerat cel mai puternic drog psihedelic. DMT, supranumit „molecula spiritului", este substanţa pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani, pentru a-i înţelege efectul. Drogul conţine Ayahuasca, un amestec șamanic folosit în triburile din Amazon. DMT este un drog extrem de intens, care produce efecte halucinogene psihedelice. Printre efecte: stare de euforie, halucinații, dar și creșterea ritmului cardic și declanșasarea paranoiei.

Înainte de a deveni director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Gelu Oltean a fost adjunct al şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi şeful structurii de Informaţii a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj.

Chestorul Gelu Oltean nu se află la prima abatere: în anul 2016, a fost cercetat penal, alături de alți trei chestori de poliție și doi comisari șefi, pentru că luau bani din bugetul instituției.