Unul dintre cele patru programe dorite de primãriţa Capitalei este cel de “Bucureşti - oraş sigur”. Acesta va fi votat pe 23 august în şedinţa de onsiliu General. Scopul declarat al proiectului este de a pãzi mobilierul stradal urban, nu şi pe bucureşteni.

Iniţiativa Gabrielei Firea, primar general al Capitalei, de a finanţa o Companie de Pazã şi Protecţie vine dupã ce la protestele din 10 august 2018 au fost distruse unele echipamente stradale. Problema este cã aceastã companie dubleazã munca Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

Programul ”București - oraș sigur” presupune ca în perioada 2018 și 2022, paza mobilierului stradal din București sã fie fãcutã cu forță umană. Adică vom avea angajați ai Companiei Municipale de Pază care vor avea posturi fixe sau patrule, care vor pãzi stâlpișorii, indicatoarele rutiere și coșurile de gunoi pentru a preveni actele de vandalism sau degradarea acestora.
Evident că în fundamentarea programului nu se vorbește deloc de costuri sau despre valoarea mobilierului pe care își propun să îl ”salveze”.

Întrebarea care stã pe buzele tuturor este de ce preferã primãriţa patrule umane în epoca internetului și a tehnologiei. Singura explicaţie este cã se doreşte fidelizarea unui electorat needucat.

Modelul a fost patentat de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţã, care a angajat body guardzi sã pãzeascã florile din ghivecele aşezate între şinele de tramvai ale liniilor 19 şi 27, pe ruta Dristor Bulevardul Theodor Pallady.