După situația alarmantă înregistrată weekend-ul trecut în București, atunci când poluarea a atins un nivel periculos pentru sănătatea locuitorilor orașului, Gabriela Firea pasează din nou responsabilitatea. Primarul a declarat că a solicitat CSAT discutarea problemei în ședință. Totodată, primarul a declarat că a transmis o solicitare pe aceeași temă și Parlamentului pentru discutarea situației poluării în comisiile de specialitate.

„Am trimis o adresă către președinte și CSAT unde am descris ce s-a întâmplat și am solicitat să se analizeze situația gravă din București într-o ședință CSAT. Sunt convinsă că președintele se va implica și vom afla cine e poluatorul”, a spus Firea.

După părerea primarului, și Ministerul Mediului ar fi trebuit să ia măsuri, mai exact să ridice filtrele de la aparatele de măsurare a calității aerului astfel încât să poată spună „ce particule au fost și cine e poluatorul”.
„Trebuiau ridicate filtrele, din informațiile pe care le deținem nu le-au ridicat. Dacă s-au ridicat este și mai grav. Înseamnă că se știa. Solicităm Ministerului Mediului să ridice filtrele de la propriile aparate de măsurare a calității aerului și să ne spună ce particule au fost și cine e poluatorul”, a mai declarat edilul.

Singura contribuție a Primăriei Capitalei în soluționarea acestei probleme extrem de grave, cu un impact major asupra stării de sănătate a bucureștenilor, pare a fi din nou „datul cu părerea”.

Primarul General a afirmat că Primăria are „niște piste de posibili poluatori industriali”, „supoziții care se bazează pe anumite informații” care ar trebui să fie cercetate de instituțiile statului cu atribuții în domeniu.

Cele trei supoziții ale Primăriei sunt:


  • CET-urile e posibil să fi ars mai multă păcură, CET Progresul și Grozăvești, e posibil să fi ars mai multă păcură și să nu fi avut filtrele curățate
  • Cei 118 agenți economici instituții care dețin de la Agenția de mediu autorizații pentru instalații autorizate de ardere
  • Arderi necontrolate cu depășiri la două depozite de deșeuri: Chiajna și Vidra, și Groapa de Gunoi de la Glina.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.