Primăriṭa Capitalei crede ȋn continuare că poate face ce vrea şi cum vrea. Ȋn prag de scandal diplomatic, Firea se joacă de-a hoṭii şi vardiştii. Ca şi ȋn cazul companiilor municipale ilegale, primăriṭa persistă să ȋncalce hotărâri judecătoreşti. Ea tratează cu impertinenṭă ȋnfiinṭarea Muzeului Holocaustului, a Pinacotecii şi sediul Primăriei Sectorului 5. Ȋn privinṭa celui din urmă sediu, Firea ȋi plăteşte o poliṭă politică edilului Daniel Florea, care s-a poziṭionat printre primii ȋmpotriva ei ȋn scandalul cu Dragnea PSD.

Cu doi ani ȋn urmă, comunitatea evreiască a momit-o pe Firea cu o medalie pentru a primi un sediu pentru Muzeul Holocaustului. Cu puṭin timp ȋnainte, Guvernul Ponta a dat o hotărâre prin care comunitatea evreiască va primi un teren să-şi construiască un sediu pentru Muzeul Holocaustului. Din exces de zel, Firea le-a dat sediul din Strada Lipscani nr. 18-20, unde Institutul Elie Wiesel urma să amenajeze un muzeu pentru cinstirea memoriei evreilor care au pierit in Holocaust. La acel moment, cele mai valoroase tablori fuseseră scoase din depozite şi transportate ȋn clădirea din Lipscani pentru a fi expuse. După răzgândeala lui Firea, tablourile au fost din nou ȋmpachetate şi depozitate prin subsoluri.

Justiṭia i-a dat planurile peste cap

După ce Consiliul General i-a făcut pe plac primăriṭei ȋn 2016 şi a votat ȋnfiinṭarea Muzeului Holocaustului ȋn Strada Lipsani, hotărârea a fost atacată ȋn justiṭie. Primăria Capitalei a pierdut procesul ȋn care instanṭa a hotărât că acolo va funcṭiona Pinacoteca, acesta fiind motivul invocat la cumpărarea clădirii cu 13 milioane de euro.

De peste doi ani, Firea a minṭit comunitatea evreiască, dar anul trecut, Guvernul Dăncilă a suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului, cu 3.000.000 de lei, pentru Institutul Elie Wiesel, ca să demareze procedura de achiziţie publică „Concurs de soluţii amenajare Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Surpriza a venit de la aleşii locali, care au respins pe 11 martie 2019 proiectul Muzeului Holocaustului ȋn Strada Lipscani.

Bâlbâieli şi noi promisiuni

"O promisiune făcută trebuie onorată! Voi susine din nou ȋn următoarea şedinṭă de Consiliu proiectul de realizare al Muzeului Holocaustului şi voi face toate demersurile pentru ȋnfiinarea Pinacotecii Bucureştiului", a declarat Firea ȋntr-un comunicat de presă. A fost vehiculat un sediu din Strada Smârdan pentru Pinacotecă, dar Firea s-a gândit că ar putea plăti o poliṭă politică primarului Sectorului 5, Daniel Florea şi să-l lase fără sediul din Bulevardul Elisabeta nr. 29-31, care se află ȋn consolidarea şi reabilitare. Nimeni din Primăria Sectorului 5 nu a fost informată oficial de intenṭiile lui Firea. Ȋn prezent, Primăria Sectorului 5 plăteşte mii de euro lunar chirie pentru un sediu din Strada Fabrica de Chibrituri.

Ȋn privinṭa Pinacotecii, Firea spune ȋn comunicatul menṭionat că a fost identificată o clădire care va găzdui Pinacoteca Bucureştiului: "(...) voi propune consilierilor generali, ȋn următoarea şedinṭă, aprobarea unui proiect de hotărâre prin care să ȋnfiinṭăm o instituie de cultură care să gestioneze acest domeniu atât de important pentru cultura Capitalei României. Clădirea identificată ca destinaie pentru Pinacoteca Bucureştiului este monument istoric şi e situată pe bd. Elisabeta nr. 29-31, sector 5 (sediul Primăriei Sectorului 5-n.r.). Aceasta are o suprafaṭă de 6.700 mp iar ȋn prezent acest obiectiv de investiii al Primăriei Capitalei se află ȋntr-un amplu proces de consolidare, reabilitare şi punere ȋn valoare", afirmă primăriṭa.

Pe de altă parte, Institutul Elie Wiesel a refuzat alte spaṭii pentru deschiderea Muzeului Holocaustului şi ṭine morṭiş să administreze clădirea sin Strada Lipscani.