Cei care urmaresc politicile administratiei locale din Capitala observa ca cele mai importante decizii privind RADET se iau in timpul verii. Gabriela Firea nu face exceptie. Pe 23 august 2018, ea v
rea sa acopere datorii de 50 de milioane de euro care ar putea falimenta regia de termoficare. Mai multe documente arata ca un grup privilegiat, printre care avocatul Gheorghe Piperea, primarul din Voluntari Costel Pandele si cativa directori din ANAF urmaresc si falimentarea ELCEN ca sa cumpere ieftin terenurile.

Noile miscari operate vizeaza interesele imobiliare pentru terenurile ELCEN din Grozavesti ale unui grup apropiat de Gabriela Firea. Teoretic, adica legal, pentru o datorie pe ultimele 4 aluni de 50 de milioane de euro, RADET ar trebui sa declare falimentul. Pentru a amana evenimentul, Firea vrea sa taie 43 de milioane de lei de la investitii pe care le trece la subventii. In acest moment administrator la RADET este finul lui Firea, Alexandru David Burghiu, care are misiunea sa execute tot ce vrea primarita. Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General din 23 august sunt 98 de proiecte, dar pe lista suplimentara vor mai fi cu siguranta si altele care nu trebuie vazute, analizate si criticate de presa si public. Municipalitatea vrea sa majoreze capitalul social pentru trei companii cu peste 1,3 miliarde de lei (circa 300 milioane de euro). Nu trebuie uitat ca toate “manariile” se petrec din banii publici ai bucurestenilor.

Scenariul falimentului

In urma cu 3 luni, Consiliul General a aprobat solutia transferului de afacere de la ELCEN si RADET catre Compania Energetica.
De atunci nimic nu s-a mai intamplat, cu exceptia faptului ca insolventa RADET, administrată bine de cuplul Piperea-finu', a acumulat datorii de peste 50 milioane de euro, unele peste termenul de 90 de zile, ceea ce inseamna faliment. Acum primarita vrea sa ceara Consiliului General sa acopere aceste pierderi din bugetul municipal si sa schimbe strategia de transfer de afacere. Primaria si societatea lui Gheorghe Piperea, Rominsolv, care gestioneaza insolventa, spera ca ELCEN sa crape cu ei sunt la butoane si sa valorifice unele active la pret de nimic.

Ultimul plan de restructurare prezentat de avocatul Piperea in luna mai si votat de Consiliul General este din nou modificat. Invocand posibilitatea de accesare a fondurilor europene, Piperea vrea sa mute numai activitatea de transport a energiei termice (nu si distributia) de la RADET catre Compania Municipala Energetica. De asemenea, se urmareste transferul CET-urilor si a instalatiilor adiacente de la ELCEN catre CME. In faza urmatoare, activitatile de transport a energiei termice ale RADET vor fi tranferate si ele, alaturi de restul activelor ELCEN.

Conform scrisorii din primavara acestui an a Gabrielei Cretu, comisar european, daca pana la sfarsitul anului Municipalitatea nu vine cu o strategie pentru RADET se pierd banii. Pana acum avocatul Piperea a prezentat trei solutii de reorganizare a RADET, pe care le-a modificat dupa ce Consiliul General le-a aprobat. Cel din urma proiect, in baza caruia Firea face modificarile mentionate, nu a fost aprobat de actionari, inclusiv de Consiliul General. Din punct de vedere juridic, stingerea datoriilor RADET din ultimele 4 luni, inseamna o recunoastere a datoriilor istorice de circa 4 miliarde de lei ale RADET. Cumpararea unor creante ale ELCEN asigura controlul operational al Primariei Capitalei prin Compania Energetica asupra ELCEN. Toate acestea sunt posibile cu sprijinul ANAF si Alpha Bank, singurele care isi recuperează banii.

Intrebari retorice

Municipalitatea nu va raspunde public niciodata la unele intrebari pertinente.
1. Cum vor actiona ceilalti creditori ai ELCEN, mai ales cei din industria gazelor, ale caror sanse de a mai recupera ceva de la ELCEN devin tot mai mici?
2. Romgaz, Transgaz si Engie vor mai accepta sa furnizeze gaze ELCEN-ului si in iernile urmatoare?
3. Cine isi va asuma investitiile de la ELCEN, unele dintre ele fiind chiar urgente?
4. De ce RADET-ul inregistrează datorii de circa 50 milioane de euro din luna aprilie pana acum din moment ce se afla in insolventa?
5. Care sunt sursele de finantare a investițiilor necesare SACET, acum ca ne-am lamurit ca fondurile europene sunt ca si pierdute?

Interesele lui “baietilor destepti”

Dintr-un raport al ROMINSOLV, societatea de insolveta a lui Gheorghe Piperea, reiese ca falimentarea ELCEN este mana cereasca pentru apropiatii lui Firea. Aceasta va fi nevoita sa scoata la vanzare active (terenuri si hale). Interesati de valorificarea unor terenuri din zona Grozavesti ar fi avocatul Piperea, Costel Pandele si directori ai ANAF. In prezent, avocatul Piperea incaseaza lunar 35.000 euro, iar pentru finalizarea procedurii de insolventa a RADET va avea un comision de succes de circa 2 milioane de euro. Acesta este un alt motiv de a acoperi pierderile regiei de termoficare.