Protestele oamenilor care locuiesc ȋn apropierea Parcului Brȃncuşi au lăsat-o rece pe baroneasa de Bucureşti-Ilfov. Firea a refuzat să primească în ședinţa de Consiliu General cele 400 de semnături ale cetăţenilor de la Parc Brâncuși. Zilele trecute buldozerele au intrat ȋn parc, iar cei doi edili au rămas pasivi.

Părinţii și copiii care frecventează Parcul Brâncuși au ȋncercat să oprească distrugerea spaţiului verde, cerȃnd să se găsească o soluţie legală pentru parc și, bineînţeles, să fie reamenajat de urgenţă. Totul a fost ȋn zadar. Primăria Sectorului 3 este hotărȃtă să desfiinţeze locurile de joacă și terenurile de sport din Parcul Brâncuși, spaţiul verde fiind retrocedat ȋn urmă cu 10 ani. Recent, Consiliul General al Municipiului București a aprobat Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3, elaborat de Primăria Sector 3, care permite construirea unor blocuri de 10 etaje pe spaţiul verde.

Argumentele edilului

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, susţine că proprietarii l-au dat în judecată și au cerut despăgubiri de 700.000 lei, pe 3 ani, pentru faptul că locul de joacă și terenurile de sport au fost amenajate în parc. Procesul a fost câștigat de proprietari, acesta fiind motivul pentru care desfiinţează locul de joacă și mobilierul din parc.

Din nefericire, în activitatea noastră de la Primărie mai avem și evenimente triste, momente complicate, situaţii în care trebuie să luăm o decizie. Sunt ticăloși, nu mă feresc să spun că sunt ticăloși cei care au retrocedat spaţii verzi, locuri de joacă și ne-au pus în situaţia în care noi trebuie să le eliberăm. Avem procese în instanţă în care așa-zișii proprietari care au fost nelegal puși în posesie, și acum cer despăgubiri pentru că un leagăn și un tobogan le ocupă terenul și de asta trebuie să le plătim despăgubiri pentru chestia asta. Poate cineva se gândește că despăgubirile sunt de bun-simţ. Vă asigur că nu. Experţii și instanţele le dau dreptate și ne văduvesc bugetele cu sute de mii de euro pe an, a postat Robert Negoiţă pe reţeaua de socializare.

Deşi Primăria Capitalei putea răscumpăra terenul, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General a aprobat pe 31 ianuarie 2019 Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3, un document care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren în parte, ce parcele au statutul de spaţiu verde și cum este protejat patrimoniul. PUZ-ul permite construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul Brâncuși și menţine regulamentul care permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălţime pe bucata retrocedată în Parcul IOR. Planul urbanistic este elaborat de Primăria Sector 3. Și în Planul Urbanistic General cele două terenuri erau construibile, iar PUZ-ul Coordonator al Sectorului 3 a preluat această reglementare.

Reacţia ONG

Deputatul Nicușor Dan a declarat că a depus deja o plângere penală la DNA pentru adoptarea acestui PUZ profund nelegal și că va acţiona și în instanţă pentru a salva spaţiile verzi din Sectorul 3.

Distrugerea locurilor de joacă și a terenurilor de sport din Parcul Constantin Brâncuși este o nouă consecinţă a adoptării Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3 de către Consiliul General. Prin acest PUZ s-a dat liber la construirea în acest parc a unor blocuri de 10 etaje, terenul fiind transformat din spaţiu verde în zonă construibilă. Degeaba încearcă acum primarul Robert Negoiţă să se victimizeze, deoarece el este direct responsabil de această situaţie, pentru că el a susţinut transformarea spaţiilor verzi din sector în terenuri construibile, iar acum proprietarii acestor terenuri nu fac altceva decât să-și valorifice drepturile oferite prin PUZ. Dacă în PUZ acest teren rămânea spaţiu verde, proprietarii erau obligaţi să-l amenajeze în continuare ca spaţiu verde ( parc, alei, chioșcuri etc). Deja am făcut plângere penală la DNA pentru acest PUZ plin de ilegalităţi și sper că cei vinovaţi de distrugerea spaţiilor verzi din sectorul 3, în frunte cu primarul Robert Negoiţă, să răspundă pentru încălcarea legii, a postat Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Primăria Capitalei ȋncă mai poate lua decizia de a cumpăra spaţiul verde sau de a-l expropria, astfel încât parcul să fie salvat. Dacă ar vrea şi Gabriela Firea.