Programarea unei şedinţe extraordinare pe 30 octombrie 2018 a creat panicã printre angajaţi. Ei ştiu cã primãriţa vrea sã desfiinţeze 4 administraţii din subordine şi sã transfere activitãţile spre companiile nou create. Oamenii au intrat ieri în grevã spontanã şi plãnuiesc una generalã.


Decizia de desființare a 4 administrații, promovată de #Duamna (Gabriela Firea) pe ascuns, pe lista suplimentară a ședinței de joi, i-a înfuriat pe oameni. Ei spun cã au fost minţiţi timp de doi ani și jumătate că vor primi preaviz, dar lucrurile aratã altfel. Și toate acestea pentru a face loc companiilor municipale nou înfiinţate de primãriţã.

Luni, circa 100 de salariați s-au adunat în curtea sediului Administrației Străzilor din strada Domnița Ancuța pentru a protesta faţã de hotărârea Consiliului General prin care Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB), Administrația Fondului Imobiliar, Administrația Cimitirelor și Administrația Străzilor urmează să fie desființate. Oamenii spun că își vor pierde locurile de muncă din cauza acestei hotărâri şi că Executivul Primăriei Capitalei le cere să demisioneze, dar că nu au nici o garanție că vor fi angajați la Compania Municipală de Parking. În plus, chiar dacă ar fi angajați la compania respectivă, ar pierde drepturile prevăzute în actualul contract colectiv de muncă, se plâng oamenii.

Protestatarii spun că vor continua acțiunile de luptă sindicală și că sunt pregătiți să meargă până la greva generală.

Consilierii municipali au adoptat în ultima şedinţã două proiecte de hotărâre care reformează administrația publică Municipală, după cum susține primarul general. Un prim proiect de hotărâre prevede înființarea unei Direcții de Administrare, care va prelua activitățile și o parte din personalul de la ALPAB, Administrația Străzilor, Administrația Fondului Imobiliar și cea a Cimitirelor. Un al doilea proiect prevede desființarea, în 90 de zile, a direcțiilor enumerate, urmând ca personalul și activitatea acestora să fie preluate de către companiile municipale și de către Direcția de Administrare.

Potrivit primãriţei, cea mai mare parte a personalului direcțiilor care urmează să se desființeze ar fi fost deja preluat de către companiile municipale. Dan Georgescu, de la sindicatul din Administrația Străzilor spune, însă, că angajații nu ar fi fost preluați prin transfer. Oamenii sunt puși să își dea demisia sau li se cere să accepte desfacerea contractului de muncă cu acordul ambelor părți. Dacă ar face acest lucru, salariații nu ar avea nici o siguranță că vor fi angajați la o companie municipală și, chiar în cazul în care ar fi angajați nu ar mai beneficia de protecția și drepturile prevăzute în actualul contract colectiv de muncă, spune liderul sindical de la Administrația Străzilor.

El mai spune că sindicatele de la ALPAB, Administrația Străzilor și cea a Cimitirelor se află deja în procese cu Primăria Capitalei privind desființarea acestor administrații.

Liderul grupului USR din Consiliul General al Municipiului București, Roxana Wring, a spus în timpul şedinţei că proiectul privind desființarea administrațiilor ar fi trebuit să fie aprobat cu două treimi, fiind unul de patrimoniu, și nu cu jumătate plus unul din numărul consilierilor prezenți în sala de ședință.

Primarul General Gabriela Firea a replicat că nu este vorba despre patrimoniu, ci despre transferul unor activități.