Se pare ca Arena Nationala ii aduce ghinion primaritei. Afacerea dintre primarul general Gabriela Firea si Gigi Becali este anchetata de procurorii DNA. Documentele ridicate vizeaza “protocolul” prin care Gigi Becali a primit contractul de ingrijire a terenului din incinta stadionului.

Pe 29 iunie 2018, procurorii au deschis dosarul in care ancheteaza “protocolul” prin care Clubul FCSB a primit contractul de ingrijire a terenului de pe Arena Nationala. Potrivit tolo.ro, vizata ar fi Gabriela Firea, fina de cununie a patronului FCSB Gigi Becali. Procurorii au solicitat atat protocolul dintre FCSB si Primaria Capitalei, dar si contractele prin care FCSB a achizitionat aceleasi servicii de ingrijire a gazonului pentru propria baza, din Berceni.
Aceste servicii au fost atribuite fara licitatie publica, apreciaza Catalin Tolontan. Jurnalistul a afirmat ca FCSB nu se ocupa de ingrijirea gazonului, ci era doar intermediar. In realitate, Becali ar fi angajat firma Cris Garden pentru a se ocupa de lucrari. Contractul dintre Primaria Capitalei si FCSB a fost semnat pe 1 noiembrie 2017 si a expirat pe 30 iunie 2018. Mai mult, Primaria Capitalei a oferit firmei Cris Garden, prin procedura directa a SEAP, mentenanta gazonului in octombrie 2017. Dupa numai o luna insa, in schema a aparut si FCSB, care a subcontractat aceasta firma.
Afacerea de familie nu s-ar fi incheiat aici. Serviciul de costurile de mentenanta a gazonului se scad din factura pe care FCSB trebuie sa o plateasca pentru chiria aferenta disputarii meciurilor pe National Arena.
Protocolul anchetat de procurori prevede ca Becali "are dreptul sa aleaga prestatorul de servicii" si "sa negocieze clauzele contractuale si pretul serviciilor", in timp ce Primaria trebuie doar informata si nu are un cuvant de spus sau vreun control.

Contractul pe bani publici de ingrijire a gazonului de pe National Arena a depasit 30 de mii de euro pe luna in noiembrie si decembrie 2017, pentru doar trei meciuri si doua antrenamente. Afacerea il avantajeaza pe Becali care plateste 12 mii de euro lunar pentru ingrijirea celor 5 terenuri din baza de pregatire a FCSB.

Pe langa lipsa de transparenta si atribuire directa a unui contract avantajos, acum se pune si problema unui conflict de interese.

Reactia primaritei
"Conform legislatiei romane in vigoare, acest tip de protocol nu putea face obiectul unei proceduri de achizitie publica. Protocolul incheiat de PMB cu FCSB a reprezentat o solutie temporara pentru solutionarea unei situatii punctuale, in ceea ce priveste intretinerea gazonului Arenei Nationale.
Prin acest protocol, Primaria Municipiului Bucuresti nu mai investeste bani din bugetul propriu pentru mentinerea suprafetei de joc la standarde optime de functionare.
Astfel, conform protocolului, FCSB plateste in compensarea partiala a chiriei costurile intretinerii si mentenantei suprafetei de joc la standarde optime, conform solicitarilor UEFA
Legat de Compania care executa aceste servicii de intretinere mentionam faptul ca PMB nu a avut nicio implicare in decizia FCSB in ceea ce priveste alegerea acesteia.
In ceea ce priveste costurile de intretinere a gazonului mentionam ca atasat fiecarei facturi a prestatorului si implicit fiecarei solicitari de compensare sunt atasate situatii de lucrari si activitati prestate si certificate din punct de vedere calitativ si cantitativ de catre reprezentantii ALPAB si PMB.
Referitor la comparatia dintre costurile de intretinere a terenurilor de antrenament din administrarea FCSB si costurile de intretinere a suprafetei de joc de pe Arena Nationala, mentionam faptul ca suprafata de joc de pe arena trebuie mentinuta la standarde UEFA, pentru a putea fi utilizata in timpul competitiilor sportive si necesita anumite operatiuni care depasesc din punctul de vedere al rigorilor tehnice procedurile de intretinere ale unei suprafete de antrenament, indiferent de dimensiunea acesteia.
Mentionam faptul ca in ultimele 8 luni, reprezentantii UEFA au laudat in nenumarate randuri suprafata de joc de pe Arena Nationala, (fapt ce se poate vedea din rapoartele emise de catre acestia) apreciind ca fiind a doua suprafata de joc pe iarba naturala la standarde, din Europa, dupa Stadionul din Roma.
Referitor la mentionarile din articol legate de contractul cu UTI facem precizarea ca valoarea acestui contract a fost foarte mare comparativ cu serviciile deficitare si incomplete oferite. PMB prin Directia Generala Investitii a evaluat in detaliu acest contract, prin care UTI presta DOAR servicii de consultanta - mentenanta preventiva si nu de mentenanta corectiva si reparatii asa cum prevedea acordul cadru mai sus mentionat. Din cauza unei mentenante deficitare suntem in situatia de a face investitii si reparatii pentru a aduce Arena Nationala la parametrii optimi.
Fata de cele mai sus expuse facem precizarea ca Directia Generala Investitii demareaza in perioada imediat urmatoare o procedura de licitatie publica in ceea ce priveste serviciile de mentenanta si intretinere suprafata de joc de pe Arena Nationala."

Declaratii publice
Presedintele FCSB, Valeriu Argaseala, a declarat ca ideea acestui contract a venit din partea Primariei. In schimb, Gigi Becali a declarat ca Arena Nationala trebuie considerata ca fiind a lui din simplul motiv ca fina Gabriela Firea este primarul Bucurestiului.
El a renuntat astfel la ideea construirii unui nou stadion.
"Sa fac eu stadion? Sunt prost la cap? Adica face statul atatea stadioane si fac stadion si eu? Eu am Arena Natioanla, cu Firea primar, fina mea", afirma Becali in iulie 2017.
Afirmatiile lui Becali vin in contextul in care spunea ca el nu face afaceri cu femeile.