S-au împlinit 2 ani de la intrarea în insolvenţã a regiei de termoficare, timp în care aceasta ar fi trebuit reorganizatã şi eficientizatã pentru eliminarea pierderilor din reţea. În loc de bilanţ, primãriţa Capitalei ne trateazã cu multã tãcere şi indiferenţã, preferând sã fie parte a unui alt circ, cel politic. Consilierul general PNL Cãtãlin Deaconescu face o radiografie a situaţiei actuale a RADET. El spune cã, de anul viitor, Primãria Capitalei nu va mai putea subvenţiona agentul termic pentru toatã populaţia oraşului, iar avatiile în aceastã iarnã vor lãsa mulţi oameni în frig.

Reporter: Ce ar fi trebuit sã se realizeze în cei doi ani de la intrarea în insolvenţã şi ce s-a reuşit?

catalin

Cãtãlin Deaconescu: În primul rând, trebuia sã vedem un plan de reorganizare coerent al RADET. La 2 ani, se vorbește cã ar fi un plan, dar în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu a fost vreodatã prezentat. Ideea de a aduce ELCEN şi RADET sub acceaşi companie a fost schimbatã de 4 ori pânã acum. S-a trecut de la ideea de fuziune, la cumpãrarea acţtiunilor la valoarea de piaţã. În luna mai, am votat preluarea de afacere contra unor plãţi, iar în august ni s-a propus rãscumpãrarea unor creanţe ale creditorilor ELCEN.

Ce a fost: incompetenţã sau indecizie politicã? Care este situaţia datoriilor?

Incompetenţa şi ezitarea autoritãţilor ne costã în fiecare zi. Din toamna anului 2016, la RADET nu s-au fãcut investiţii, nici în reţele, nici în materiale sau echipamente pentru angajaţi.

În fiecare an au fost alocate câteva zeci de milioane pentru investiţii, bani care au fost retraşi toamna la rectificãrile bugetare. Deşi RADET nu mai plãteşte penalitãţi la datoria istoricã, înregiatreazã datorii noi.

În aces varã, datoriile cãtre furnizori ajunseseră la 50 de milioane de euro. Apoi, programul de restructurare şi de reducere de personal se pare cã a fost stopat, în ultima vreme înregistrându-se multe angajãri noi. Pierderile de agent termic în retea au atins niveluri alarmante, pe timpul sezonului de varã apropiindu-se de 70%. De asemenea, este de reţinut cã pierderile financiare ale RADET se înregistreazã în ciuda a 2 condiţii favorabile: mãrirea de tarif aprobatã de CGMB şi inexistenţa penalitãţilor.

RADET se îndreaptã spre faliment?

Dacã nu îşi plãteşte creditorii la un nivel aceptat de aceştia, sigur DA.

Ce şanse sunt sã se mai realizeze fuziunea RADET cu ELCEN?

Dacã planul de restructurare RADET va fi modificat, astfel încât sã fie în concordanță cu cel al ELCEN, putem spera ca într-un an de la aprobarea acestuia, noua Companie Municipalã Energeticã sã preia afacerile celor 2 entitãţi economice aflate în insolvenţă şi, cel puţin practic, fuziunea sã se producã.

Fuziunea este o soluţie bunã pentru amvele societãţi?

Este o soluţie bunã pentru sistemul centralizat de energie termică, pentru cã se pot atrage investiţii publice sau private.

Bucureştenii pot sta liniştiţi în privinţa furnizãrii agentului termic la tarife decente?

Nu, datoritã lipsei de investiţii, numãrul avariilor este tot mai mare. În privinţa tarifelor, din primãvara viitoare, Primãria Municipiului Bucureşti nu mai poate acorda subvenţii de preţ, ci doar cãtre consumatorii vulnerabili. În acest moment, subvenţia se apropie de 70% din preţul de vânzare al gigacaloriei, aşa cã pentru mulţi bucureşteni, de la anul preţurile vor exploda. Eliminarea subvenţiei de preţ, datã otova cãtre toţi consumatorii, inclusiv către cei aflaţi în nevoie, este o cerință europeanã transpusă în lege de România. Deja s-a amânat un an intrarea în vigoare a legii, nu cred cã CE mai acceptã amânarea încã o datã.

Credeţi cã Firea va lãsa sã explodeze preţul gigacaloriei?

Ştiind cã acest moment se aprorpie, Gabriela Firea trebuia sã investeascã masiv în reţelele de energie termicã, astfel încât bucureştenii sã plãteascã pentru cât consumã şi nu pierderile RADET.

În concluzie, în aceastã iarnã sã ne aşteptãm sã îngheţãm în case din cauza avariilor?

În aceşti doi ani şi jumãtate, primarul Gabriela Firea și echipa şi-au dovedit incapacitatea, lipsa de viziune şi, putea spune, chiar indiferența față de soarta a peste 1,2 milioane de bucureșteni care sunt racordați la sistemul centralizat de energie termicã. Cumva e de înțeles, pentru că doamna Firea a ales să-și alcătuiască echipa din specialiști proveniți în special din zona Voluntari, ori acolo nu există sistem centralizat de energie termică. Lăsând la o parte cifrele, fuziunile, planurile de restructurare, trebuie să spunem apăsat că în acești 2 ani, atât situația de la RADET, cât și cea de la ELCEN s-a degradat încontinuu, zi de zi. Avem astăzi instalații de producere care își așteaptă curând data ieșirii din uz, avem conducte care și-au depășit de două ori durata de viață, avem pierderi istorice pe segmentul de transport și distribuție, avem un număr record de avarii și intervenții pe rețea. Toate aceste în #Doar2ani cu Firea la primărie.