Lipsită de credibilitate pentru dezastrul făcut în București, Gabriela Firea a mai creat un scandal. Deși susține că va reabilita Parcul Cișmigiu, unul dintre cele mai vechi din București, societatea civilă o suspectează că vrea să înființeze mai multe spații pentru comercianți și restaurante, să taie zeci de platani, să paveze o peluză care acum are iarbă și să construiască mai multe gherete.

În ultimii ani, primărița a fost nepăsătoare față de unul din cele mai vechi și mai frumoase parcuri din București. Un arbore a căzut în timpul unei furtuni, pentru că nimeni nu se mai îngrijea de parc. Mulți dintre arborii din Cișmigiu sunt declarați monumente ale naturii, dar mizeria era la ea acasă. „Sunt minciuni”, se apără reprezentanții primăriei, care susțin că vor să reabiliteze parcul și să taie doar copacii uscați.

Fotografiile planului de reabilitare a Parcului Cişmigiu au generat discuţii aprinse pe reţelele de socializare. Iubitori ai Bucureştiului şi ai naturii s-au asociat într-un grup care şi-a propus să apere parcul de intenţiile primăriei.

Alex Oprită, Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu spune căpeste 200 de arbori seculari sănătoşi vor fi tăiaţi, iar 16 spaţii comerciale noi vor fi create”.

Mai mult, oamenii sunt nemulţumiţi că se va asfalta o peluză verde, iar zona de joacă din centrul parcului va fi mutată pentru a face loc altor spaţii comerciale sau chiar unui restaurant.

Totuşi, oamenii nu se opun reabilitării şi susţin că parcul are nevoie de ajutor. Însă cer o dezbatere publică la care să fie ascultaţi.

Cișmigiu, gândit inițial ca o grădină, este cel mai vechi parc din București. Are peste 160 de ani. Este amplasat în centrul capitalei pe o suprafață de 16 hectare şi nu a fost reabilitat capital din 1989.

Ca să răspundă acuzaţiilor, şeful Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti şi directorul Companiei Dezvoltare Durabilă au organizat o conferinţă chiar în Cişmigiu. Spun că proiectul e deocamdată la faza de „propunere” şi poate suferi modificări. Neagă însă că vor să taie copacii sănătoşi şi spun că hărţile prezentate de activişti nu sunt reale.

Marius Albişor, director Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti: Asta este fake news. Se vor tăia doar copaci bolnavi, parazitari.

Ene Petre, directorul Companiei Dezvoltare Durabilă: Cine trebuie să vă spună dumneavoastră că se lucrează la un proiect? Nu suntem în faza de dezbatere publică în această etapă.

Peluza cu iarbă nu va fi asfaltată ci pietruită, recunosc reprezentanţii primăriei. Ei susţin că propunerea arhitectului care a făcut planul este inspirată din proiectul iniţial al parcului.

Au prezentat presei copacii care vor fi tăiaţi şi promit că nu se vor atinge de platanii monument istoric.

În ceea ce priveşte gheretele, reprezentanţii primăriei susţin că nu vor fi altele în plus. Cele actuale vor fi însă redistribuite în perimetrul parcului, pentru a nu îngreuna circulaţia.

Proiectul de reabilitare a parcului a fost votat de Consiliul General cu o majoritate simplă şi a fost susţinut de primarul Gabriela Firea. Din primele estimări, lucrările vor dura 3 ani şi vor costa 10 milioane de euro. La final, Cișmigiul va avea internet, sistem de supraveghere video, rețele de iluminat, apă, canalizare şi grupuri sanitare noi, promit reprezentanţii municipalităţii.