Primăria Capitalei a prevăzut în bugetul pe anul 2020 circa 100 de milioane euro pentru a-l despăgubi pe omul de afaceri Costică Constanda. Municipalitatea trebuie să-i plătească în total acestuia 115 milioane de euro (peste 560 milioane lei) deoarece Consiliul General nu i-a aprobat un cartier de blocuri de 5 etaje în Satul Francez, deși s-a angajat că o va face. Mai exact consilierii PNL și PSD au părăsit sala, iar Constanda s-a adresat instanței și a câștigat.Omul de afaceri Costică Constanda va primi o despăgubire uriaşă de la Primăria Capitalei. Aproape 130 de milioane de euro, spune el, adică în jur de 10% din bugetul Primăriei Bucureşti.

Instanţa Supremă a decis că banii îi revin ca despăgubiri după ce nu a fost lăsat să ridice blocuri pe un teren cumpărat lângă parcul Herăstrău, dar nici în parcul Bordei ce-i fusese oferit la schimb de Primărie. Primăria încearcă să ajungă la o înţelegere amiabilă pentru că-i este imposibil să plătească într-o singură tranşă întreaga sumă.

În 2003, Costică Constanda a cumpărat peste 3 hectare de teren la marginea parcului Herăstrău, de la cineva care le obţinuse după ce cumpărase, la rândul lui, drepturi litigioase.

Primăria Capitalei construise însă deja acolo vile de lux şi denumise cartierul „Satul Francez”.

Așa că edilii de atunci i-au oferit lui Constanda parcul Bordei, aflat în apropiere, într-o zonă la fel de scumpă. Omul de afaceri intenţiona să construiască blocuri în perimetrul parcului.

Parcul Bordei ar fi devenit o bijuterie imobiliară pentru Costică Constanda. Se afla într-o zonă exclusivistă din Bucureşti, zona Primăverii, la câţiva metri de fosta reşedinţă a lui Nicolae Ceauşescu. Este o zonă deosebit de verde de 3.3 hectare, în jurul parcului Floreasca.

Societatea civilă şi activiştii de mediu s-au opus vehement planurilor lui Constanda, iar înţelegerea cu primăria a picat. Costanda a rămas cu Satul Francez şi a încercat să ridice blocuri acolo. Chiar a cerut pentru asta un plan urbanistic zonal, pentru care s-au dat şi lupte corp la corp în şedinţele Consiliul General.

Până la urmă, Planul Urbanistic nu a fost aprobat de consilieri, iar Constanda a dat primăria în judecată. Înalta Curte a decis acum că omul de afaceri să restituie Satul Francez primăriei cu tot cu vile. Va primi în schimb 76 de milioane de euro. Omul de afaceri spune însă că suma totală, în care intră şi dobânzile acumulate în anii de judecată, s-ar ridica la 130 de milioane de euro.