Mai mulți bucureșteni au reclamat creșterea amenzilor fără titluri de călătorie valabil pe mijloacele de transport public. STB a emis un comunicat prin care spune că decizia de majorare nu-i aparaține. Aceasta a fost făcută de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov (ADTPBI), organism regional constituit ca structură de cooperare a autorităților publice locale din Regiunea București Ilfov înființată de primarul general Gabriela Firea.

Bucureștenii au fost surprinși să vadă că amenzile au crescut de la 50 de lei la 500 de lei fără ca acest lucru să se facă public. STB spune cănivelul sancțiunilor a crescut încă din toamna anului trecut, iar aplicarea acestora a început abia din ianuarie 2019. STB SA nu a majorat amenzile, această atribuție revenind Asociației de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov (ADTPBI)(...) În cazul în care un călător este surprins de controlori că circulă fără a avea asupra sa un titlu de călătorie valabil și validat, el poate achita pe loc 50 lei. Aceasta este contravaloarea suprataxei, care este un titlu special de transport și îi conferă călătorului dreptul de a continua călătoria respectivă până la stația de destinație.

Dacă nu achită suprataxa, călătorului fraudulos i se va întocmi proces-verbal de contravenție. În acest caz, amenda este de 500 de lei, cuantum stabilit prin Contractul de delegare, conform Legii nr. 92/2007.

Conform reglementărilor privind contravențiile, în termen de 15 zile, cel sancționat poate plăti jumătate din amendă la direcția sau compartimentul de încasare a taxelor și impozitelor locale din cadrul primăriei localității unde contravenientul își are domiciliul, apune STB.

STB SA a mai anunțat printr-un comunicat, în noiembrie 2018, că aplicarea măsurilor de sancționare se va face și asupra pensionarilor sau a elevilor numai după ce toți beneficiarii de carduri gratuite vor intra în posesia lor și numai după ce vor fi informați corespunzător și se vor familiariza cu funcționarea sistemului automat de taxare.