Invazia fără precedent a țânțarilor în Capitală i se datorează exclusiv Gabrielei Firea și angajaților săi aduși pe pile. Ziarul Libertatea a dezvăluit că servicii vitale ale Companiei Municipale EcoIgienizare au fost externalizate, fără licitaţie, către firme obscure. Jurnaliștii susțin că valoarea contractelor acordate prin încredințare directă însumează 100.000 de euro.

Este a treia vară ratată de primăriță în care bucureștenii se confruntă cu o invazie de ţânţari fără precedent. Toate acestea pentru că s-a ratat campania din primăvară de omorâre a larvelor. În primii doi ani de mandat, Firea a încercat să facă bani de buzunar din afacerea cu țânțarii și șobolanii. Banii erau alocați, dar nu se făcea nimic, nicio operațiune, de această data lucrurile stau aproape la fel. Libertatea a descoperit că servicii vitale ale Companiei Municipale EcoIgienizare au fost externalizate, fără licitaţie, către firme obscure.

1. La aproape 40 de kilometri de Bucureşti, în comuna Prundu din judeţul Giurgiu, doi copii se joacă în faţa unor porţi din metal. Aici, pe strada Ţigăniei, la numărul 34, este înregistrată o societate de care depinde activitatea Companiei Municipale EcoIgienizare S.A. Pili Agro IV a fost înfiinţată în 2007, iar după 12 ani de activitate are un singur angajat şi se ocupă cu ”activităţi auxiliare pentru producţia vegetală”.

Între februarie şi martie 2019 a primit trei contracte, prin încredinţare directă, de la firma de dezinsecţie a municipalităţii pentru servicii de transport persoane. Aproape 13.000 de euro au intrat în conturile S.R.L.-ului controlat de omul de afaceri Dumitru Burgui, pe care îl căutam la adresa declarată la Registrul Comerţului. Nu e, dar contactsat prin telefon, el confirmă că transportă oamenii care fac dezinsecție.

”Două maşini…trei maşini am! Şi lucrează de dimineaţă până la ora patru după-masă. Am lucrat la Arena Naţională, la curăţenie. Nu-s chiar mulţumit, dar asta e. În condiţiile actuale din România, asta e…”, explică patronul Pili Agro IV.

Numele său apare şi în arhivele Autorităţii Electorale Permanente. În 2016, Dumitru Burgui a candidat pentru un loc de consilier în Primăria Prundu pe listele PNL.

2. O altă firmă care a primit contracte prin încredinţare directă de la Compania Municipală EcoIgienizare este Korfus Construct S.R.L. Are patru angajaţi, iar între octombrie 2018 şi ianuarie 2019 a primit patru contracte pentru servicii de închiriere ”personal necalificat curăţenie”.

Aproape 45 de mii de euro a plătit municipalitatea către firma înregistrată într-un apartament de la etajul 4, de pe Aleea Dealul Măcinului din Drumul Taberei.

La adresa declarată la Registrul Comerţului nu este nimeni. Nici la numărul de telefon nu răspunde patronul Daniel Medeneţ, ci avocatul care a înfiinţat firma. ”E un client de acum patru-cinci ani. Firma asta nici nu ştiu dacă mai este… dacă mai funcţionează. Cred că au închis-o…”, se transmite de la celălalt capăt al firului.

3. Mai în nordul Bucureştiului, lângă pădurea Băneasa, într-un bloc de apartamente luxoase, la ultimul etaj, are sediul o altă firmă de care depinde activitatea Companiei EcoIgienizare.
Cizmele, măştile cu filtre, mănuşile şi costumele antichimice pentru angajaţii municipalităţii sunt vândute de Meta Protector Ind S.R.L. Societatea a fost înfiinţată în octombrie 2018 de Maria Chiru din comuna Albeşti, judeţul Botoşani. Femeia, născută în 1936, este şi administratorul firmei. Până acum a primit, prin încredinţare directă, şapte contracte în valoare de peste 45.000 de euro de la firma de dezinsecţie a municipalităţii. Ziarul a încercat să ia legătura cu Maria Chiru, dar nu a reușit.

Ce spune Primăria Generală? Libertatea a înaintat o solicitare scrisă Primăriei Generale cu privire la contractele acordate prin încredinţare directă celor trei societăţi comerciale. Reprezentanţii municipalităţii au transmis că în cazul primelor două societăţi a fost studiat în prealabil catalogul electronic de achiziţii publice, iar în cazul firmei care vinde echipamente de protecţie decizia acordării contractului s-a făcut după o selecţie de oferte.