Primărița Capitalei nu se lasă. Gabriela Firea a pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General reluarea votului pentru cele 20 de companii care au fost anulate de instanță. Ideea i-a venit după ce a fost modificat Codul Administrativ prin ordonanță de urgență. De această data, Firea are nevoie doar de majoritatea simplă a consilierilor generali PSD-ALDE-PMP.

Proiectele care vizeaza administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Practic primarul doreste o reconfirmare a hotărârilor de înființare a companiilor, documentele anulate în instanță.

Roxana Wring, consilier general si presedintele USR Bucuresti, este de parere ca nici dupa modificarea Codului Administrativ, companiile infiintate nelegal nu pot fi aduse in legalitate.

„Nu le poate introduce în legalitate pentru că decizia instanței este definitivă. Nu poți legaliza ceva care a fost desființat printr-o decizie a instanței. Vom vota împotrivă și vom ataca proiectele de hotărâre în instanță, în caz că vor fi adoptate pe 31 iulie. Gabriela Firea continuă să sape la groapa în care se afundă Bucureștiul. Radet, în faliment, proiecte de infrastructură blocate, zeci, sute de milioane de euro cheltuite pe niște companii declarate ilegale de instanță, faliment nedeclarat”, a spus Roxana Wring.

În expunerea de motive semnată de Gabriela Firea se arată însă că intrarea în legalitate este posibilă.

”Văzând Decizia nr. 6504/22.11.2018 a Secției de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curții de Apel Bucureşti, definitivă, prin care se anulează actele administrative care au avut ca obiect înființarea de societăți pe acțiuni cu capital majoritar al municipalității care să presteze servicii publice (…)Având în vedere necesitatea de a conserva continua funcționare a serviciului public gestionat, precum şi la obligația Municipiului Bucureşti de a furniza colectivității locale teritoriale aferente servicii publice absolut necesare, esențiale pentru asigurarea unui standard minim şi rezonabil de viață. Apare astfel necesară confirmarea intenției autorității deliberative de înființare a acestei societăți invalidată de instanța judecătorească din cauza unui viciu de aprobare şi anume neadoptarea cu votul de 2/3 din numărul consilierilor generali fiind incidente prevederile art 45 alin 3 din Legea nr 215/2001. Viciul de care au fost afectate hotărârile CGMB anulate prin hotărâre definitivă a Curții de Apel Bucureşti, se referă la lipsa majorității necesare a voturilor consilierilor ce intră în alcătuirea CGMB. Ca regulă şi de principiu, confirmarea utilizată în scopul acoperirii unui viciu un act administrativ unilateral este afectat, ar trebui să îmbrace forma unei manifestări de voință care, prin maniera în care este formalizată/exteriorizată, să fie aptă să acopere/să asaneze viciul de care este afectat actul confirmat, astfel cum a fost emis inițial un asemenea act. În aceste condiții, dacă viciul este cel al lipsei majorității necesare a consilierilor membri ai C.G.M.B., atunci actul de confirmare ar trebui adoptat cu majoritatea care nu a fost realizată la data adoptării inițiale actului administrativ viciat”, se arata în expunerea de motive.

Companiile pe care Gabriela Firea vrea să le introducă în legalitate sunt:
1. Compania Municipală Consolidări
2. Compania Municipală Iluminat Public Bucurețti
3. Compania Municipală Eco Igienizare București
4. Compania Municipală Parking București
5. Compania Municipală Pază și Securitate București
6. Compania Municipală Turistică București
7. Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București
8. Compania Municipală Agrement București
9. Compania Municipală Imobiliară București
10. Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București
11. Compania Municipală Managementului Transportului București
12. Compania Municipală Managementul Traficului București
13. Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București
14. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București
15. Compania Municipală Medicală București
16. Compania Municipală Sport Pentru Toți București
17. Compania Municipală Parcuri și Grădini București
18. Compania Municipală Publicitate și Afișaj București
19. Compania Municipală Tehnologia Informației București
20. Compania Municipală Cimitire București

La ultima ședință de Consiliu General, majoritatea PSD -ALDE – PMP a aprobat bugetele acestora, deși hotărârile de înființare erau anulate, acestea ridicându-se pe anul 2019 la peste un miliard de lei, din care peste 300 milioane lei merg pe salariile angajaților, peste 6.000 până la finalul anului.