Consilierul general PNL Ciprian Ciucu a dezvăluit cum este mulsă STB de pilele și rudele găștii lui Firea. El a dezvăluit că numărul angajaților a crescut de la10.500, la 11.700 de angajați.

Liberalul a semnalat că:

• Directorul STB are 15 consilieri personali din care doar vreo 2-3 pot fi găsiți la serviciu.

• STB are nu mai puțin de 15 directori.

• Gabriela Firea a crescut organigrama de la RATB de la 10.500 la 11.700 de angajați. În ultimul timp, pentru a ocupa posturile noi, sunt aduși și se angajează fel și fel de indivizi necalificați în acele domenii, iar cei care se angajează ca șoferi sunt o minoritate nesemnificativă, raportat la rest.

• Un rol determinant în STB îl are sindicatul „reprezentativ” care, de la egal la egal și mână în mână cu primarul, decide cine se angajează și cine este promovat și pe ce post anume, după ce se asigură că viitorii angajați/promovați for fi parte acelui sindicat.

• Ocupația de economistă/economist este cam la paritate cu cea de șofer la STB. Fiecare departament și birouaș are parte de unul sau mai mulți “economiști” chit că are sau nu are nevoie. Nu se angajează specialiști, se angajează pile, în special pe posturile TESA, la mare căutare la STB pentru că sunt salarii mai mari.

• Raportul de șoferi&vatmani / alți angajați este de 1/3.
• Șpaga pe care trebuie să o dea un șofer ca să se angajeze (revelată de o investigație penală mai veche) este de circa 2.000 de euro.

STB, la fel ca restul instituțiilor PMB, este căpușată la cote incredibile. Firea a lărgit toate schemele de personal și înființat circa 40 de instituții noi, iar numărul angajaților la PMB a crescut vertiginos, în timp ce calitatea serviciilor publice a scăzut. Ei bine, toți aceștia, cu familiile lor cu tot, vor fi mobilizați pentru vot pentru că au interesul să paraziteze Bucureștiul mai departe.

Reacția STB

Conducerea STB a transmis precizări presei în care practic confirmă acuzațiile lui Ciucu, clamând neutralitatea politică, dar lingușind-o pe țoapa aleasă primar general în 2016, spun sindicaliștii independenți.

„Neutralitatea politică a companiei municipale de transport public continuă să îi deranjeze pe politicienii care şi-ar dori să poată folosi cei 11.084 angajaţi ai STB SA ca masă de manevră în lupta politică. Numărul de 11.700 angajaţi utilizat în comentariul său manipulator de un reprezentant PNL este numărul maxim de posturi, conform organigramei publicate pe site-ul STB SA. Tot pe site se găsesc şi numele celor 11 directori (patru directori generali adjuncţi şi şapte directori de resort) şi ai celor care conduc cele trei divizii ale STB SA.

Prin eforturile actualei conduceri a Primăriei Capitalei, care a înţeles importanţa transportului public pentru oraş, a crescut numărul de vehicule – au fost cumpărate 400 de autobuze noi, au fost scoase din imobilizare şi au fost modernizate troleibuze şi tramvaie – ceea ce a însemnat, evident, şi creşterea numărului de conducători de vehicule şi, implicit, a numărului total de angajaţi, faţă de cel al fostei Regii Autonome de Transport Bucureşti (RATB), când numărul de autobuze din parcul activ, de exemplu, era la jumătate.

În prezent, 900 de vatmani asigură circulaţia a 260 de tramvaie din parcul activ, 560 de şoferi de troleibuz asigură ieşirea în traseu a celor 171 de troleibuze din parcul activ, iar 3.200 de şoferi de autobuz asigură utilizarea a 1.100 de autobuze din parcul activ de vară. Pentru că un politician fără experienţă în domeniu nu ştie că unui vehicul îi sunt alocaţi doi-trei sau chiar şi patru conducători auto, pentru asigurarea schimburilor şi pentru situaţia în care unul ar putea avea nevoie să fie înlocuit urgent din diverse motive, cum ar fi cele medicale.

Politicienii începători şi dornici de afirmare prin orice mijloace nu ştiu că în spatele fiecărui vehicul care iese în traseu se regăseşte munca de zi şi de noapte a altor zeci de angajaţi cu diverse pregătiri. La aceştia se adaugă personalul ‘TESA’, cum se exprimă domnul politician, care nu reprezintă decât circa 10 la sută din totalul angajaţilor. Dar, pentru ca o societate de transport să funcţioneze în condiţii bune, nu are nevoie doar de şoferi, ci şi de mecanici, electricieni, alte funcţii necesare pentru verificările şi reviziile care se fac zilnic şi periodic, are nevoie de şefi şi coordonatori ai acestora, cu experienţă şi responsabili pentru munca pe care o fac, întrucât siguranţa publicului este prioritară pentru societate.

În afară de aceştia, mai sunt casieri, lucrători specialişti pe diverse domenii, de la mecanică, la Tehnologia Informaţiei, care asigură, de la încasarea contravalorii titlurilor de călătorie, până la simulări de trasee, de încărcări pe vehicule, programarea vehiculelor în funcţie de cerere şi capacitatea de transport, dar şi de fluxurile de călători şi valorile de trafic.

Odată cu mărirea flotei STB SA şi extinderea serviciului pe foarte multe linii regionale, a fost nevoie de reorganizarea conducerii executive pe principii noi, cu perspective de dezvoltare, cu atât mai mult cu cât STB SA nu vrea să rămână o societate care aşteaptă decizii ale politicienilor, ci îşi propune să se dezvolte prin investiţii şi profit.

De aceea numărul directorilor şi al celor 7 consilieri specializaţi pe care îi are STB SA este unul adecvat, iar aceştia îşi îndeplinesc întru-totul atribuţiile care nu presupun doar prezenţa într-un birou, ci şi implicare, verificări şi activitate de teren.

În cadrul STB SA, salariul mediu tarifar este de 3.450 de lei, la care se adaugă bonuri de masă.

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti nu intervine în actul decizional sau administrativ al societăţii, relaţia cu sindicatul reprezentativ (al celor circa 85 la sută din angajaţi ai STB SA care sunt membri) fiind doar de a discuta pe marginea Contractului Colectiv de Muncă.

Oricât de mult și-ar dori politicienii, fie ei cu anvergură sau doar cu interese meschine, STB SA nu se va implica niciodată în lupta politică, fiind prin tradiţie o companie care prestează un serviciu public şi social şi care face permanent eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii acestui serviciu.

Odată cu transformarea, în anul 2018, a fostei RATB în societate comercială, cea mai mare companie de transport public de călători din România a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, funcţionând pe principii europene. Tot din toamna anului trecut, STB SA a încheiat un contract semnat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI).

TPBI este primul organism regional din România, constituit ca structură de cooperare a autorităţilor publice locale din Regiunea Bucureşti – Ilfov, care funcţionează pe principii europene, asigurând reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea serviciului public de transport local, conform Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători”.