Din 20 mai 2020, țigările mentolate nu vor mai fi disponibile în România şi nici în ţările membre UE. Este o măsură prevăzută de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă și în legislația din ţara noastră.

Fumătorii de ţigări mentolate vor găsi această aromă doar în produsele care încălzesc tutunul și în țigaretele electronice.

"Trebuie să le oferim celor 500.000 de fumători români care consumă mentol o alternativă viabilă pentru a evita migrația lor către piața neagră. Ne dorim ca glo, produsul nostru care încălzește tutunul, să fie această alternativă. Contrabandiștii nu se supun legilor, nici măcar celor europene", au declarat reprezentanții British American Tobacco, liderul pieței de tutun din România.

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt reglementate prin aceeași Directivă Europeană a Tutunului ca și țigaretele. Legiuitorii europeni au recunoscut, însă, că aceste dispozitive sunt diferite de țigarete și nu au introdus același set de restricții ca în cazul țigaretelor.

Având în vedere că deja pe 20 mai niciun pachet de ţigări mentolate nu se va mai putea vinde, comercianţii nu vor mai suplimenta stocurile. Cel mai probabil, produsele nu vor mai fi disponibile înainte de acest termen.