Două angajate ale fabricii de armament din Cugir (Alba) au fost rănite grav, în urma unei explozii care a avut loc vineri, în incinta fabricii. Cele două femei erau angajate ca pirotehniste pe linia de fabricaţie a trasoarelor.


"Sunt angajate pe post de pirotehniste, adică încarcă încărcătură trasoare în gloanţe", potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Cristian Simu.

Simu a explicat că s-a produs un "incident" pe linia de fabricaţie a trasoarelor, incident care a generat un accident de muncă.

"În cursul tehnologiei de încărcare a glonţului, la un moment dat trebuie pusă o încărcătură pirotehnică pentru glonţul trasor. Dumnealor (cele două angajate rănite - n.r.) încărcau această compoziţie pirotehnică. (...) Practic, în timpul încărcării cu încărcătură pirotehnică a trasorului, acesta s-a iniţiat, a luat foc şi a sărit lângă alte trasoare din incintă. A cauzat o ardere violentă a acestor trasoare, ardere violentă care a făcut două victime. (...) În acea zonă se mai aflau nouă persoane, care s-au autoevacuat.", a explicat demnitarul.

Secretarul de stat a menţionat că, pe lângă ancheta deschisă de procurori, a fost declanşată şi o anchetă internă, care va stabili din punct de vedere tehnic ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Cristian Simu a adăugat că trasorul în cauză a avut o "traiectorie incontrolabilă", ajungând pe podeaua atelierului, de unde a sărit şi a propagat arderea altor trasoare.

Una dintre victime, care ar avea arsuri pe mai mult de 70% din suprafața corpului, a fost transportată la București, cu un elicopter SMURD.
Cealaltă angajată, care are arsuri minore pe un antebraţ, a primit îngrijiri medicale la spitalul din localitate, de unde a fost externată.