Primăria Capitalei a organizat o dezbatere publică cu privire la Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) inutilă. Documentul care va impune amenzi pentru autoturismele poluante este deja redactat și va fi votat în Consiliul General luna acesta. Valoarea vinietelor este încă secretă, dar a amenzilor, nu.

Reprezentanții municipalității susțineau că 30 septembrie este ultima zi în care au mai primit sugestii ori propuneri pentru completarea sau modificarea hotărârii privind condițiile de circulație în (ZACA). În fapt, proiectul de hotărâre era deja redactat, iar întâlnirea a fost o formalitate. Decizia finală o va lua CGMB la ședința din octombrie. Primăria Capitalei a renunțat la condiționarea înregistrării autovehiculelor în alte județe, dar restricționează traficul din interiorul inelului median al Capitalei.

Potrivit documentului, ZACA este demarcată de următoarele străzi: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara - șos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd, Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolitan Nifon – bd Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P.Hașdeu – str. Vasile Pârvan str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei, inclusive limitele acestuia.

”Începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maxima autorizată mai mica de 5 tone pe arterele din interiorul ZACA, este restricționat zilnic, de luni până vinery, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 7:00 – 22:00”, se arată la art.1.

- Pentru mașinile înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6, cele electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricții.

- Pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai după achiziționarea unei viniete electronice de tip Oxygen – C.

- Pentru mașinile cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar cu vinieta de tip Oxygen – B.

- Mașinile non-euro, Euro 1 sau Euro 2, accesul este interzis în intervalul menționat.

Costul vinietelor nu a fost prezentat participanților la dezbatere.

La art.9 al proiectului se arată că ”circulația autovehiculelor specificate la art.1 în zonele restricționate, fără onarea vinietei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei”.

Desigur, sunt exceptate mașinile armatei, SMURD, ambulanțe, dar și ale BOR.