În condițiile în care turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare în urma pandemiei, miniștrii de resort din statele Uniunii Europene încearcă să găsească împreună soluții de revitalizare.

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza. Acest plan ar trebui să includă un document bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE. Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a declarat ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, care a prezidat videoconferinţa, în condiţiile în care Croaţia deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Croaţia, ţară al cărei litoral la Marea Adriatică se întinde pe o lungime de peste 1.500 de kilometri şi cuprinde mii de insule, este puternic dependentă de veniturile din turism, la fel ca şi Grecia, Italia, Spania şi Portugalia.

Turismul este un subiect de interes pentru toate statele membre, acest sector asigurând locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE.

La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a apreciat că sectorul turismului va avea nevoie de „fonduri fără precedent pentru a depăşi criza”. Potrivit lui Thierry Breton „este nevoie de un nou Plan Marshall cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa şi a pune la punct o uniune mai puternică şi mai rezistentă” a apreciat comisarul european într-un comunicat.